Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Hur förelägga om brandlarm vid en samhällsviktig anläggning?

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Hur förelägga om brandlarm vid en samhällsviktig anläggning?

    Finns det någon som har ställt krav via föreläggande om direktkopplat brandlarm på samhällsviktiga anläggningar eller har några tankar om det? I det aktuella fallet handlar tankarna om direktkopplade brandlarm från vattenverk och vattenreningsverk.

    - Har man stöd för det?
    - Hur kan man formulera det?
    - Har ni några exempel?
    - Finns det något särskilt att tänka på?

    Svara här, mejla po@utkiken.net eller daniel.svaner@finspang.se
    Senast ändrad av PO; 2015-05-28, 09:04.

  • #2
    Samhällsviktig verksamhet

    Hos oss finns ett stort däcklager som ligger knappt 20 m från västra stambanan, har funderat på om det skulle kunna vara skäl till att kräva vidarekopplat brandlarm. Då finns ju möjlighet att även hänvisa till de stora miljökonsekvenser som skulle följa om allt brinner upp eller om man får stora mängder kontaminerat släckvatten. "Rätt" sätt att göra vore väl isf att hänvisa till de stora samhällsvärden som står på spel som en särskild omständighet som gör att det går att kräva åtgärder utöver byggreglernas krav.

    Kommentera


    • #3
      Ett sätt att kräva automatiskt brandlarm som är vidarekopplat till räddningstjänsten är förstås att först göra en avvägning om larmet kommer att göra någon nytta, dvs väga kostnaden för t ex nyinstallation mot nyttan med att räddningstjänsten (eller för den delen någon i byggnaden under arbetstid) gör en första insats flera minuter tidigare. Vilken nytta behöver tydligt motiveras i ett föreläggande. Krävs ett automatiskt släcksystem i kombination med larmet? Vilket i så fall?

      Om det verkar rimligt och kostnad/nytta-analysen väger över till mer nytta än kostnad så hänger det på LSO 2 kap 2§, "och i övrigt vidta de åtgärder som behövs [...] för att hindra eller begränsa skador till följd av brand". Det uttrycks inte explicit att detta gäller enbart personsäkerhet utan kan därför gälla såväl skydd för människor, egendom och miljö. Samhällsviktiga telenoder etc är ju kritiska utifrån att viss information om bl a larm, sjukhusjournaler m.m. måste finnas tillgängligt.

      Jämför gärna prop 2002:03/19, sid 49-52 och särskilt sid 52, 2:a stycket: "Som exempel på utrustning för att hindra eller begränsa skador till följd av brand kan nämnas olika typer av anordningar för varning, t ex brandvarnare". Se även SOU 2002:10 sid 151, 1a stycket: "Ökade krav ställs emellertid även på den enskilde att skydda sig, sin egendom och miljön att inte orsaka skador. Med den enskilde avses inte bara fysiska personer utan även, och kanske i första hand, annan som bedriver verksamhet som kan medföra skada".

      Exempel på utrustning nämns även i prop 1985:86/170 inför RäL, sid 84.

      Så nog finns det enligt mig juridiska möjligheter att förelägga om brandlarm vid en samhällsviktig anläggning, det handlar snarare om hur mycket förarbete som krävs. Och eftersom det inte är helt solklart kanske det inte är rimligt att förena föreläggandet med krav på att det gäller även om det överklagas...

      Kommentera

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X