Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Servicebostad LSS, Vk3A eller Vk5B?

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Servicebostad LSS, Vk3A eller Vk5B?

    Det har kommit in en fråga om servicebostad enligt LSS. Har du några kloka tankar att dela med dig om detta?

    Vad ska servicebostad enligt LSS räknas in i för verksamhetsklass och under vilka förutsättningar räknas den in i en viss (VK3A eller Vk5B är ju enda valen) klass?

    Vanliga gruppbostäder är ju alltid Vk5B medan servicebostad LSS är ”snäppet under” att ha helt eget hyreskontrakt (vilket är Vk3A såklart). Men servicebostad är alltid behovsprövad, dock klarar ju personer som bor i en sådan mer eller mindre allt inklusive oftast (men inte alltid) att utrymma. Och behovsprövningen är ju bara en del i Vk5B. Vore väldigt tacksamt att få reda på om fler räddningstjänster hanterat frågan och på vilket sätt de gjort det.

  • #2
    Frågan om verksamhetsklass är egentligen oväsentligt, det väsentliga är vilka brandskyddsåtgärder som vore lämpliga/skäliga.

    Kommentera


    • #3
      Instämmer helt. Behovet av skydd ska styra snarare än vilken lagstiftning man fått boendet igenom. När jag tillsynat liknande verksamheter är det tydligt att många klarar sig själv med enklare stöd men har har själva förmåga att sätta sig i säkerhet vid brand. Brukarens behov blir en del av skälighetsbedömningen.

      Kommentera


      • #4
        Hej!
        Jag tycker den här frågan är aktuell och intressant att fånga upp igen, särskilt med hänsyn till kommande byggregler.

        I samband med en tillsyn på ett LSS Serviceboende förra hösten (och fler därefter) fanns en svårighet i att bedöma skäligt brandskydd i förhållande till bygglagstiftning (verksamhetsklass). Enligt enhetschefer och andra roller på Socialförvaltningar ser vi att det i serviceboenden många gånger finns boende som kan förväntas utrymma på egen hand. Dock förekommer ibland individer som är rullstolsburna, har rollator, eller tillfälligt är sängliggande. Då de boenden som jag har besökt i flera fall varit i flerbostadshus och där det endast funnits en utrymningsväg i ett Tr2-trapphus, så har jag tyckt att det har varit svårt att bestämma skäligheten. Tittar man idag på rättsfall inom området, så finns det flera exempel på att räddningstjänsten vunnit laga kraft genom att det ansetts vara rätt att vägledas av 5B då det är biståndsprövade boenden. Det hänvisas till branden på HVB-hemmet i Norrtälje och ett utlåtande från MSB, som nu börjar få några år på nacken.

        Jag anser att det i vissa fall säkerligen kan vara så att individer som fått biståndsprövat boende, kan anses skäligt i ett vanligt boende och att de är självutrymmande. Problemet är dock omsättningen av boende och i vissa fall deras förändrade förmågor (pga. medicinering, diagnos eller dyl.) samt Socialförvaltningars svårigheter i att snabbt flytta individer till boenden med dygnet-runt personal och mer anpassade lokaler.

        Vad har ni andra för tankar kring detta, görs fortfarande tillsyn om verksamheten bedöms vara vanligt boende (Vk3A) istället för gruppboende (Vk5B)? Och, hur tänker ni kring serviceboenden och den nya verksamhetsklassen 3C?

        Kommentera


        • Tankbilen
          Tankbilen skriver
          Ändra kommentar
          Att man som inspektör förväntas göra en bedömning av de boendes förmåga att utrymma vid platsbesöket känns inte rimligt. Tillsyn A är visserligen snudd på raketforskning men att bedöma personers rörlighet och kognitiva förmåga fås nog lämna därhän. Verksamheten är ansvarig för att man placerar personer på rätt boende med ett brandskydd som är anpassat för dennes förmåga. Jag tycker det är rimligt att verksamheten informerar tillsynsmyndigheten vilka boende som förväntas uppfylla MSB föreskrifter. Alltså 3B, 5B och 5C. Känns det rimligt?


          Byggnad med inrättning där det bedrivs vård eller omsorg för personer
          som har hjälpbehov vid utrymning i händelse av brand. Med vård och
          omsorg avses verksamhet som bedrivs enligt hälso- och sjukvårdslagen
          (2017:30), socialtjänstlagen (2001:453) och lagen (1993:387) om stöd och
          service till vissa funktionshindrade. Verksamhet som bedrivs i vanliga
          bostäder omfattas inte.

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X