Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Attunda har en operativ handbok för att beskriva ledning av det operativa systemet. Så här inleder man handboken:
"Operativ handbok" syftar till att beskriva hur Brandkåren Attunda förhåller sig till och hanterar ledning av insatser samt vad som är designkriterier i det operativa systemet. Boken beskriver ett nuläge. Medarbetare och partners kan i detta dokument hitta både räddningschefens generella vilja och mer precisa förhållningssätt som styr verksamhetens inriktning. Dokumentet revideras löpande och den aktuella versionen återfinns inom Brandkåren Attundas styrsystem.
Instruktion för ledning av räddningsinsats, Södertörn - 2012
Bifogat finns Södertörns instruktion för ledning av räddningsinsats. Den skapades tillsammans med Attunda 2012 och stämmer till stor del fortfarande med Södertörns sätt att arbeta 2017. Bifogat finns också en presentation av ledningssystemet.
Utryckningsbestämmelser, Räddningstjänsten syd - 2017
Räddningstjänsten syds utryckningsbestämmelser innehåller många väldigt bra och tydliga avsnitt om hur deras utryckningsorganisation är uppbyggd och vad som förväntas av de olika rollerna.
I innehållet:
- Operativ värdegrund som beskriver Rsyds värderingar kopplat till den operativa verksamheten. Professionalism, respekt, mod, lärande och mervärde tas upp i detta kapitel.
- Ledningskapitlet beskriver systemledning, insatsledning, befälshierarki, gränsskiktet mellan systemledning och uppgiftsledning, samverkan, information, kapacitetsuppbyggnad, metod- och insatsstöd och samverkansbefäl. Det finns flera exempel på uppbyggnad av ledningsorganisation vid insats.
- Mervärdeskapande och efterföljande åtgärder finns i ett eget avsnitt.
- Avsnittet om arbetsmiljö beskriver de olika rollernas uppgifter ur ett arbetsmiljöperspektiv under en insats.
- Avsnittet om räddningsinsats beskriver de olika rollerna och vilka uppgifter de har i förhållande till LSO och ledningssystemet i stort. Det finns avsnitt som beskriver initiering av räddningsinsats, vägledning vid beslut om räddningsinsats, ingrepp i annans rätt, avslut av räddningsinsats, byte/avlösning av räddningsledare.
- Förmågebeskrivningar beskriver i kort Rsyds förmågor.
- Beredskap beskriver den grundberedskap och minimiberedskap som Rsyd eftersträvar.
Storgöteborgs utryckningsbestämmelser beskriver detaljer om utalarmerings- och framkörningsfasen men innehåller också utgångspunkter för alarmering, beskrivning av olika funktioner i ledningssystemet och hur samverkan med mera ska fungera.
Handbok om "Ett enhetligt ledningssystem, ELS", MSB - 2021
Ett enhetligt ledningssystem för kommunal räddningstjänst (ELS) är ett normerande dokument som ska bidra till utveckling av svensk kommunal räddningstjänsts förmåga att leda och genomföra effektiva räddningsinsatser. Innehållet i ELS spänner över ett stort antal komponenter med varierande omfattning. Det finns flera komponenter som är tydligt teoretiskt orienterade och det finns komponenter som är närmare praktisk tillämpning. Tillsammans utgör de en helhet som är anpassad till olika utvecklingsbehov. Ambitionen med ELS har varit att sammanställa och binda samman tidigare litteratur om räddningsledning, att vidareutveckla tidigare publicerat material där ny kunskap tillkommit och att utveckla nytt material där vi sett behov av detta.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera