Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
1 - Maximitaxa för ersättning av eldsläckningskostnader, 1945
Ny brandlagstiftning 1944 fastställde att kommunerna skulle hjälpa varandra i händelse av stora bränder. För att undvika att någon kommun skodde sig på detta fastställde brandinspektionen 1945 en maxtaxa vad olika saker fick kosta vid denna typ av samverkan.
Brandinspektionens cirkulär med anvisningar angående vattenförsörjning för brandsläckningsändamål innehåller dimensioneringsregler för brandvatten. Både i form av brandposter och branddammar men även andra typer av vattenförsörjningsåtgärder.
Brandinspektionens cirkulär nummer 3 angående brandförsvarsförbund förklarar tänket i Brandlagen från 1944 om brandförsvarsförbund och innehåller även ett exempel på en förbundsordning.
Brandinspektionens cirkulär nummer 4 angående planläggning av mindre brandstationer innehåller många olika exempel på vad en mindre brandstation bör innehålla och hur de kan utformas.
Brandinspektionens cirkulär nummer 5 handlar om släckningsavtal mellan kommuner och mellan kommuner och frivilliga brandkårer. Förutom en förklaring på hur lagstiftningen från 1944 är tänkt att fungera innehåller cirkuläret förslag på avtal mellan två kommuner och mellan en kommun och en frivillig brandkår.
7 - Oljeeldningsanläggningar för bostadsfastigheter, 1947
Brandinspektionens cirkulär från 1947 med Sprängämnesinspektionens anvisningar 39:2/1947 angående oljeeldningsanläggningar för fastighetsuppvärmning, speciellt bostadshus. Den handlar om:
- placering av cisterner
- Utförande av cisterner och rörledningar
- Brännare och säkerhetsorgan
- Uppvärmning av olja
- Skötselanvisningar
Brandinspektionens cirkulär från 1947 om ersättning för verksamhet vid brandsläckning m.m. handlar om att även skogsbränder ersättningsmässigt ska hanteras på samma sätt som andra bränder och att skogsbrandfogden är att jämställa med en kommunal brandchef.
I det bifogade cirkuläret angående brandkårernas räddningslinor från 1949 skriver riksbrandinspektören så här i inledningen:
"Det har vid upprepade tillfällen förekommit, att brandmän under pågående övningar med räddningslinor av olika anledningar störtat till marken samt därvid antingen ljutit döden eller erhållit skador av olika slag. För att minska riskerna härför, är det nödvändigt att räddningslina före användning undergår en ur teknisk synpunkt tillfredsställande provning för att man därigenom må försäkra sig om att materielen är i sådant skick, att den är i stånd att motstå de påfrestningar, för vilken den utsättes.
Riksbrandinspektören har, i avsikt att i möjligaste mån söka undvika dylika olyckshändelser, ansett det påkallat att i anvisningsform meddela vissa synpunkter i sistnämnda hänseenden. Anvisningarna, vilka utarbetats i samråd med Kungl. Arbetarskyddsstyrelsen, vilja sålunda tjäna till ledning dels då det gäller att bedöma olika slag av material för räddningslinor, vilket kan vara av värde bland annat vid inköp, dels ifråga om olika former av provningsförfarande, dels ock vid förvaring och underhåll."
14 - Brandförsvarets anordnande efter ny kommunindelning, 1951
Brandinspektionens cirkulär angående brandförsvarets anordnande efter ny kommunindelning. Så här skriver riksbrandinspektören om anvisningarna:
"Den 1 januari 1952 träder en ny kommunindelning i kraft. På många håll kommer den att medföra avsevärda förändringar ifråga om kommunernas storlek. Små kommuner komma att sammanslås till större enheter för att därigenom skapa ett bättre ekonomiskt underlag för ordnande av nödvändiga kommunala angelägenheter. Sålunda kommer bl. a. möjligheterna att erhålla ett effektivare brandförsvar att ökas i betydande utsträckning.
Brandlagens och brandstadgans föreskrifter rörande brandförsvaret har i många kommuner på grund av kommunernas små ekonomiska resurser icke kunnat beaktas i den omfattning som i och för sig varit önskvärd. Det har på många håll befunnits lämpligt att avvakta den nya kommunindelningens genomförande för att på ett fullt betryggande sätt kunna ordna brandförsvaret.
De kommunala myndigheterna i storkommunerna komma emellertid säkerligen att utöver de spörsmål som beröra brandförsvaret ställas inför många andra problem, som i föreliggande sammanhang kräva sin lösning. Brandförsvarets målsmän, brandstyrelser, brandchefer m. fl. torde därför icke få någon lätt uppgift, då det gäller att få sina särskilda önskemål tillgodosedda. Men det gäller för dem att bevaka brandförsvarets berättigade krav, så att brandlagens föreskrifter, att i varje kommun skall finnas ett brandförsvar, som "tillfredsställer skäliga anspråk på trygghet mot skada av brand», nu blir till fullo förverkligat. För att tjäna kommunerna till ledning vid genomförandet av de åtgärder som i fråga om brandförsvaret aktualiseras av kommunindelningen har riksbrandinspektören utarbetat nedanstående anvisningar."
15 -Municipalsamhällets återgång till moderkommunen i brandförsvarshänseende, 1951
Brandinspektionens cirkulär angående municipalsamhällets återgång till moderkommunen i brandförsvarshänseende beskrivs av riksbrandinspektören så här:
"Under senare år har, särskilt i vissa delar av landet, förmärkts en påtaglig tendens bland municipalsamhällena att i bl.a. brandförsvarshänseende återgå till moderkommunen för att därigenom undslippa den dubbla skatt, som föranletts av deltagandet i, förutom samhällets, även moderkommunens brandförsvarsorganisation.
Inför den förestående storkommunindelningen har denna tendens ytterligare skärpts. Då det inom skilda delar av landet synes råda olika uppfattning om vad som i brandförsvarshänseende normalt bör krävas av ett förutvarande municipalsamhälle, har riksbrandinspektören ansett skäl föreligga att giva en sammanfattning av de ifrågavarande kraven."
12 - Ersättning till privatpersoner vid medverkan i räddningstjänst, 1952
Statens Brandinspektions cirkulär om ersättning för verksamhet vid brandsläckning handlar om när ersättning ska utgå till enskilda för medverkan vid räddningstjänst. Det handlar både om skador som uppstår i samband med brandsläckning och för medverkan vid brandsläckning. Cirkuläret förtydligar att det skiljer mellan skogsbrandsläckning och annan brandsläckning.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera