Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Dispens på planyta för skolbyggnader i trä, 1957:3
Enligt byggnadsstadgan skulle träbyggnader med större planyta än 300 m2 avskiljas brandtekniskt. Kungliga byggnadsstyrelsen ansåg inte detta var nödvändigt för vissa skolbyggnader i trä och därför beslutade man om en generell dispens under vissa förutsättningar.
Statens brandinspektions meddelande från 1957 med anvisningar rörande brandskyddsåtgärder för tältbyggnader (föreställningstält).
Från olika håll har till statens brandinspektion framförts önskemål om att generella regler måtte upprättas med avseende på de brandskyddsåtgärder, som bör krävas från de kommunala brandmyndigheternas sida i samband med föreställningar, möten etc av olika slag - cirkus, utställningar, gudstjänster m m - i tält. Med anledning härav har inom brandinspektionen till brandchefernas ledning utarbetats nedanstående anvisningar.
Livräddningsövning med livräddningslina typ "blockapparat", 1957:6
Brandinspektionens meddelande från 1957 om livräddningsövning med livräddningslina typ "blockapparat" gavs ut med anledning av en svår olycka som inträffat i samband med övning.
Vid en av våra brandkårer inträffade nyligen under livräddningsövning med en s k blockapparat en svår olyckshändelse. Olyckshändelsen får ytterst anses bero på det system, som därvid användes för att fästa linan vid den person som skulle firas ned.
Nämnda system torde visserligen vara relativt ovanligt, men då det enligt uppgift användes också vid andra brandkårer har riksbrandinspektören ansett det angeläget bringa förhållandena kring olyckshändelsen till brandkårernas kännedom.
I detta cirkulär från 1957 beskrivs hur man anordnade försök med skogsbrandbevakning medelst flyg i stor skala i vissa delar av landet och att i andra delar ska bevakningen från brandtorn fortgå på sedvanligt sätt.
Livräddningsstegar, livräddningsstegar och nödbalkonger, 1957:9
Statens brandinspektions meddelande där man tolkar byggnadsstadgans bestämmelser om utrymningsvägar från olika typer av byggnader.
Enligt 69 § b,yggnadsstadgan skall byggnad ha "utgångar, förstugor och trappor till erforderligt antal och lämplig storlek samt så belägna och anordnade, att de vid eldfara bereda största möjliga trygghet för i byggnaden varande personer".
I regel har denna bestämmelse tolkats så, att från varje våning skall finnas minst två av varandra helt oberoende utrymningsmöjligheter,
Såsom sådan godtages, exempelvis när det gäller bostads- och kontorshus av måttlig höjd, som regel nödutrymning med hjälp av brandkårens stegutrustning.
Brandinspektionens meddelande där man kommenterar Sprängämnesinspektionens anvisningar för att inrymma bensinstationer i garage.
Sprängämnesinspektionen har i dagarna utfärdat nedanstående närmast för oljeföretagen och vissa installationsfirmor avsedda anvisningar för bensinstationers anordnande och handhavande i garage o.d. Statens brandinspektion har funnit det lämpligt att i denna form delgiva brandcheferna innehållet i de ifrågavarande anvisningarna.
Brandinspektionens meddelande från 1957 om fjärrutlösning av brandalarm beskriver hur ett sådant system ska utformas. Problemet som gjorde att systemet behövdes var den ökade automatiseringen av telefontrafiken och att det inte längre satt telefonister som vidarekopplade samtalen. Telefonisterna skötte innan automatiseringen även brand-ac (brand-alarmeringscentralen)
Brandsläckning som berör järnvägs spårområde, 1957:12
Brandinspektionens cirkulär från 1957 om brandsläckning inom järnvägs spårområde.
En brandkår ställs ibland inför den situationen, att närmaste vattentag befinner sig på andra sidan av ett järnvägsspår, och att alltså slang behöver dragas över spårområdet, för att släckningsarbetet skall komma igång så snabbt som möjligt. Det kan också hända, att släcknings- och röjningsarbete måste utföras inom själva spårområdet.
Det har inträffat att brandkårens ingripande fördröjts på grund av att släckningsledaren ej haft klart för sig vilka befogenheter han i sådana fall har. Det har också inträffat att slangledningar, som utlagts över ett spårområde, i ett kritiskt skede av branden brutits för framsläppande av tåg, med påföljd att skadorna blivit väsentligt större, än vad som skulle ha blivit fallet, om släckningsarbetet fått pågå utan avbrott.
Meddelande från statens brandinspektion om brandskydd och utrymning på höghus under uppförande. Orsaken till detta meddelandet är:
I meddelande från Kungl Byggnadsstyrelsen, 1957:3 , har anvisningar lämnats rörande utrymnlngavägar m m i höga bostadshus. Meddelandet avser närmast den principiella utformniningen av trapphus m m i det färdigbyggda höghuset och berör ej sådana säkerhetsåtgärder med avseende på utrymning och skydd mot brand, som kan vara motiverade under själva byggnadstiden.
Bifogat meddelande om vattendykning från 1958 innehåller anvisningar, säkerhetsbestämmelser, signalsystem, rekryteringskrav och dyktabeller för vattendykare inom räddningstjänsten.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera