Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Sverige var på 1960-talet en förebild vad gällde att förhindra och släcka skogsbränder. I detta brandinspektionsmeddelande från 1965 beskrivs på engelska den svenska modellen som användes då.
Brandinspektionsmeddelande som redovisar en inträffad olycka vid en övning med hopp i språngkudde och rekommenderar att man normalt inte längre ska hoppa i språngkudden vid övning utan istället använda en docka. Dockan ska vid hopp från 6 meter inte väga mer än 60 kg och vid hopp från 10 meter inte väga mer än 40 kg...
Enligt brandlagen hade ägare eller innehavare en skyldighet att anskaffa och underhålla brand- och livräddningsredskap för en byggnad. I detta meddelande från brandinspektionen definieras vad detta innebär. Vad gäller livräddningsredskap rekommenderas att i första hand fasta anordningar används.
Meddelande från brandinspektionen där man inför ett antal nya bestämmelser om utformning av räddningslinor och därmed också byter ut nomenklaturen så att de från 1966 istället kallas brandlinor.
Brandinspektionsmeddelande från 1966 på grund av en inträffad brand på en skola i Nora med två omkomna elever. Brandorsaken bedömdes vara en cigarett eller pipa som stoppats ner i en jackficka och det snabba brandförloppet orsakade av porösa träfiberplattor på väggar och i tak.
1966 reviderades brandkårernas radiofrekvenser på grund av att polisen kunde spara pengar genom att använda det frekvensband som tidigare tilldelats brandkårerna.
Beskrivning av de kommunala brandkårerna 1964, 1966:10
Meddelande från brandinspektionen 1966 som beskriver hur de kommunala brandkårerna var organiserade 1964. Bland annat står det så här:
"Av rikets 995 kommuner hade ca 300 kommuner egen alarmeringscentral. övriga kommuner var anslutna till fjärralarmeringscentraler, sammanlagt c:a 100 st.
...
256 brandkårer hade kommunikationsradio.
...
Över 26.000 man var anställda vid brandkårerna. Nära 8 000 var engagerade i bygdebrandvärnet och drygt 25.000 i skogsbrandvärnet.
Av brandpersonalen var 3.000 (11 %) heltidsanställda och därav 850 (28 %) i befälsbefattning. Befälsprocenten för deltidsanställda var något lägre."
Trådlös personsökningsanläggning för alarmering av brandpersonal, 1966:12
Meddelande från brandinspektionen som beskriver den på 1960-talet nya tekniken för att trådlöst alarmera brandpersonal och vilka krav som bör ställas på denna teknik.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera