Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
I detta ämne samlas dokument och information om hur man hanterar eldningsförbud runt om i Sverige. Kommuner och länsstyrelser tillfrågades 2008 angående rutiner och Polisen var tillfrågad om anmälningar och straff. Sist i ämnet finns en sammanställning av resultatet.
Eldningsförbud!
För närvarande är brandrisken mycket stor i skog och mark. Därför råder det eldningsförbud i Jönköpings län. Det är förbjudet att göra upp alla former av öppen eld såväl i skog, mark som på villatomter.
Grillning med grillkol och briketter är dock tillåten i särskilt anordnade grillar under förutsättning att försiktighet iakttas.
Vi vädjar till dem som vistas i våra skogar att de är försiktiga. Att göra upp eld är alltså i nuläget helt förbjudet. Vi önskar också att skogsarbetare undviker att arbeta med skogsmaskiner när brandrisken är mycket hög.
Information om eldningsförbud fås:
på SOS Alarms telefonsvarare på telefon 036-16 85 22.
hos räddningstjänsten, 036-10 56 72.
i trafik- och servicerapporten i Sveriges Radios P4-kanal.
Text från Pierre Strid, Västervik: "Innevarande eldningsförbud initierades från oss men togs av länsstyrelen i samråd gemensamt för hela länet vilket är brukligt. Lokalt kan resp räddningschef fatta eget beslut men det blir då svårare att kommunicera. Besökare/turister vet ofta inte vilken kommun de befinner sig i och är dessutom svåra att nå ut till med information.
Som du ser i beslutet tillåts planerade skogsvårdsbränningar vilket råder delade meningar om bland räddningscheferna. Vi som är emot detta menar att trovärdigheten hos allmänheten minskar.
Vi är mycket restriktiva med undantag. Medger normalt inte fyrverkerier under eldningsförbud.
Brandriskprognosen är ofta i våra trakter väldigt grov då Öland och Smålandskusten med skärgården är mindre regndrabbad är någon mil in i landet. Det är alltså inte enbart brandriskprognosen som är styrande.
Vad jag vet finns ingen i våra trakter som blivit fälld för att bryta mot eldningsförbud däremot ligger det ev ett ärende som åklagare ska ta ställning till (kan också vara avskrivet i dagsläget).
Ett stort problem är också de skogsarbeten som utförs i skogen under eldningsförbud, maskiner med sliskydd i stål, reparationer/svetsning på skogsmaskiner mm."
Länsstyrelsen i Västmanlands län utnyttjar inte möjligheten att utfärda eldningsförbud. Istället har man överlåtit besluten till respektive räddningstjänst. Man har dock rutiner för att få information när eldningsförbud införs.
Nedanstående text är skriven av Staffan Edler, Länsstyrelsen i Jämtlands län.
"I Jämtlands län rådde tidigare ett generellt eldningsförbud vid brandrisk 4 och 5. Beslutet var fattat av Länsstyrelsen och kungjort i länets författningssamling. Efter diskussioner med komunerna har länsstyrelsen och kommunerna kommit överens om att det är komunerna själva som fattar ev. beslut om eldningsförbud inom sina resp. områden. Länsstyrelsens författning om eldningsförbud upphävdes därför för några år sedan.
Med den information som finns idag - dels genom SMHI:s prognoser och dels genom lokala kontakter - har berörda aktörer ansett att detta system fungerar bättre än det som gällde tidigare.
Eventuella undantag från eldningsförbudet beslutas av resp kommun. Sådant kan ju bli nödvändigt för att möjliggöra naturvårds- och hyggesbränningar eftersom de , för att få bra effekt, måste göras när det är mycket torrt i markerna.
Den lagtext som nyttjas är Förordning om skydd mot olyckor 2:7."
I västernorrlands län är man restriktiva med att införa eldningsförbud och inriktar sig istället på att informera mycket. När eldningsförbud skall införas strävar man efter att vara överens i länet. Sannolikt krävs 5E under en längre tid för att man skall agera med förbud.
Bifogat finns rutiner och exempeltext för eldningsförbud samt ett brev som nyligen skickats ut till länets skogsbrukare angående markberedning.
I Värmland används en särskild flagga för att visa att det råder eldningesförbud. Enkelt och smart, fungerar även när det är strömavbrott eller om internet ligger nere.
Thomas Erlandsson i Arvika säger så här om deras rutiner:
"I värmland används eldningsförbudsflagga för att markera att eldningsförbud råder. Se bif ppt. Internt finns instruktion om var det flaggas och var affischer skall sättas upp. Inte särskilt avancerat men ändå en rutin.
Eldningsförbud inom länet brukar föregås av en rundringning från lsty till kommunernas räddningschefer för gemensamt ställningstagande. Ovanligt med enskilda kommuner som tar eget beslut, utan vi försöker samordna länet. Det visar sig att det är olika förhållanden då vårt län är utdraget i syd/nord varför förhållandena varierar stort, så i år har jag satt eldningsförbud i Säffle kommun. Eldningsförbudet omfattar inte grill på ben. Undantag kan göras efter beslut av Rc. För min del baserades beslutet på antändningsrisk och spridningsrisk enligt SMHI. Kontakt tas också med lokala brandstationen."
Bifogat är Östra Blekinges rutiner vid eldningsförbud. De skall ses i samband med Blekinge länsstyrelses föreskrifter om eldningsförbud i annat inlägg i detta ämne.
I Alingsås definierar man eldning utomhus så här: "Med eldning utomhus avses alla typer av angörande av eld samt grillning på mark. Grillning i en för ändamålet framtagen grill eller vid en särskilt anordnad grillplats, godkänd av räddningstjänsten, är tillåten, liksom användning av spritkök eller liknande.
Det görs ingen skillnad på villatomten eller övriga markområden."
Bifogat finns eldningsbestämmelser och det senaste beslutet om eldningsförbud.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera