Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Brandfarligt och giftigt köldmedia i bilars AC-anläggningar.

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Brandfarligt och giftigt köldmedia i bilars AC-anläggningar.

    I detta ämne samlas kunskap om de eventuella problem och risker för räddningspersonal som kan uppstå på grund av brandfarliga och giftiga köldmedier, alltså vätskan, i AC-systemen i fordon.

    Det finns ett nytt köldmedie sen något år tillbaka, R1234 eller HFO1234yf, vilket är både brandfarligt och bildar en väldigt giftig gas vid förbränning. Fordonsindustrin har inledningsvis testat produkten och bedömt att den inte var farligare än tidigare köldmedier. Nu verkar dock några tillverkare vara mer osäkra och vill lämna produkten.

    För räddningstjänstens del handlar det om två olika saker. Kan det i samband med en kollision läcka ut brandfarlig gas som antänds i samband med insats och kan det vid en brand i fordonet tillföras gaser som medför att den redan giftiga brandröken blir betydligt farligare?

    Nyckelord: luftkonditionering ac-anläggning ac köldmedie köldmedia köldbärare R1234YF
    Senast ändrad av PO; 2018-11-15, 10:38.

  • #2
    Lite medialänkar om farlig köldmedia

    Ny Teknik 2012 berättar att en tysk professor varnar för köldmediet och att bilindustrin tillbakavisar riskerna >>>

    Bilsport förklarar att det är obligatoriskt med R1234yf i bilar som typbesiktigats efter 2011 men att det finns vissa övergångsbestämmelser >>>

    Auto motor och sport 2013 säger att Mercedes och Volkswagen slutar använda R1234yf på grund av dess ökade risk för bränder i samband med kollisioner >>>

    Auto motor och sport 2014 säger att köldmediet har liknande egenskaper som stridsgas >>>

    Ny Teknik 2014 berättar om en undersökning som visar att vid upphettning av R1234yf bildas ett ämne som är besläktat med stridsgasen Fosgen >>>

    Kommentera


    • #3
      Säkerhetsdatablad för R1234yf

      Bifogat finns två säkerhetsdatablad för det brandfarliga och giftiga köldmediet R1234yf som används i luftkonditioneringsanläggningen i fordon typbesiktigade efter 2011.

      Produkten har en kokpunkt på -29,4 grader C, ett brännbarhetsområde mellan 6,2 till 12,3 volymprocent och en självantändningstemperatur på 405 grader C.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera


      • #4
        Sveriges Fordonsverkstäder varnar för köldmedia, SFVF - 2014

        Sveriges Fordonsverkstäders Förening skickade ut ett pressmeddelande i slutet av april där man varnar för det nya köldmediet i AC-anläggningar i bilar. De tillför inte någon ny kunskap jämfört med det som finns här sen tidigare men det är intressant då man bland annat varnar för framtida garagebränder samt uppmanar folk att inte släcka sina bilar som brinner.

        Pressmeddelandet finns bifogat.

        Det borde ju innebära att räddningstjänster och myndigheter kommer att bli kontaktade av människor som vill ha råd i ämnet. Vad svarar ni?
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

        Kommentera


        • #5
          KTH om giftigt och brandfarligt köldmedia - 2013

          Kungliga Tekniska Högskolans avdelning för energiteknik har satt samman kunskap om köldmediet R1234yf >>>

          Kommentera


          • #6
            Perstorps rutiner vid fordonsbränder med R1234yf

            Leif Hylander i Perstorp har tittat över deras rutiner med avseende på möjlig förekomst av köldmediet R1234yf i fordon. Så här skriver han om deras rutiner:
            "Vi har inte ändrat några rutiner med anledning av detta utan som vanligt vid insats mot bilbrand så gäller tät klädsel och andningsskydd. Efter släckning så skall larmkläderna ventileras på brandplatsen samt tas hem i något av facken på släckbilen och snarast tvättas. Vi har speciella tvätt säckar som plaggen läggs i ute på skadeplasten och hela påsen med kläder läggs in i tvättmaskinen där påsen öppnar sig och plaggen blir tvättade."

            Kommentera


            • #7
              Kemikalieinspektionen svarar Brandfacket om köldmediet R1234yf

              Brandfacket uppmärksammade riskerna som påstås finnas med köldmediet R1234 och kontaktade Kemikalieinspektionen för att få lite svar. Så här svarade Kemikalieinspektionen:

              "Tack för din fråga. Jag delar din tolkning att den tyska branschorganisationen varnar för köldmediet R1234yf p.g.a. risken för antändning vid kollisioner.
              Bakgrunden är det EU-direktiv som trädde ikraft under 2013 och som reglerar vilka kylmedium som får förekomma i mobila applikationer. Direktivet syftar till att minska utsläppen av växthusgaser och har satt en gräns vid 150 GWP (Global Warming Potential), där koldioxid är referensen satt till 1.
              Det kylmedium som har varit att betrakta som standard tidigare är R134a (tetrafluoroetan), har en GWP på 1400 jämfört med 4 för R1234yf (tetrafluoropropen).

              Den argumentation som förts mellan tillverkare av det nya köldmediet och fordonstillverkarna har främst baserats på tester om antändning kan ske vid gnistbildning eller kollisioner.
              Där hävdar båda parter kunna visa sin tes, därav osäkerheten.

              Se även en kartläggning av de båda köldmedierna gjord av KTH:
              KTH | Är R1234yf framtidens köldmedium för mobilkyla?

              Utöver den (ev.) ökade risken med antändning för R1234yf avger alla fluorerade kolväten vätefluorid vid brand, som är en giftig gas.
              Huruvida det praktiskt finns en ökad risk då kylmediet finns på plats i applikationen (AC-systemen) är alltså det man tvistar om.

              I produktregistret finns ännu ingen produkt med R1234yf registrerad. Detta beror på att registreringsplikten för importörer ligger 1 år efter det att en införsel/import har skett."

              Kommentera


              • #8
                Brandskyddsföreningen ger mer bakgrundskunskap om flourerade köldmedier - 2014

                Åke Persson, som är kemist och rådgivare på Brandskyddsföreningen, har gjort en beskrivning av kemin och det som sker när köldmedier i AC-anläggningar påverkas av brand. Så här säger Åke:
                "Det är ett gammalt tidigare välkänt fakta bland svetsare att upphettning av halogenerade kolväten (kolväten med fluoratomer eller kloratomer är vanligast i kyl/värmesammanhang) medför risk för bildande av fosgen (luktar som ruttet hö) eller liknande ämnen. Fosgen var en av de första stridsgaserna som användes under första världskriget. Om en detalj som skulle svetsas tvättades ren med trikloretylen och man inte lät triet dunsta ordentligt kunde det hända att svetsaren fick en stor dos fosgen och i värsta fall avled. Tri var ett vanligt förekommande industriellt avfettningsmedel fram till 80-talet så den kunskapen kanske inte är lika vanlig längre. Men risken är givetvis olika stor med olika typer av halogenerade kolväten och den varierar med hur upphettningen går till.

                Jag skulle för min del säga att risken finns med de flesta av de halogenerade ämnen som används i olika typer av AC, värmepumpar, eller liknande. Där man använder icke halogenerade kolväten som köldmedium har man oftast propan, butan eller isobutan i kompressorn. Det är ju extremt brandfarliga gaser istället så då får man en lite större brandrisk. Även ammoniak används i en del sammanhang och den är ju mer giftig.

                Slutsaten från mig som kemist är att det är inte oväntat att det bildas ämnen som liknar stridsgas vid en brand som involverar ett ämne som finns i AC-kompressorer. Man kan snarare fråga sig vilket syfte man har från de som larmat om detta. Jag tycker jag minns att Mercedes/BMW/Audi hade någon form av kontrovers om ett köldmedium i bilarnas AC som Frankrike inte accepterade pga brandrisk och tyskarna vägrade ta det ämne som fransmännen krävde att bilarna skulle ha."

                Kommentera


                • #9
                  Propaganda eller fakta om brandfarliga och giftiga köldmedier?

                  Det är inte helt lätt att bedöma hur mycket risker som tillförs om man använder R1234yf istället för till exempel R134a. Det blir ju inte enklare när de som argumenterar för sin sak enbart väljer att visa situationer som passar deras ståndpunkt. Jag fick nyss några tips från Gästrike som visar exempel på detta.

                  Den första filmen kommer från en amerikansk politisk organisation som vill visa att politikern som beslutade om att godkänna R1234yf i USA har gjort något fel. Det påvisar man genom att jämföra antändningen av R1234yf i det ena och R134a i det andra. R1234yf är brännbar och den andra är obrännbar vilket man utnyttjar i filmen. Man anger dock inte tändkällan, men ett antagande från min sida är att det är en elektrisk gnistbildning eller öppen pilotlåga som används.


                  I den andra filmen vill tillverkaren Honeywell visa att R1234yf är ofarligt. Då väljer man att jämföra olika vätskor som finns i bilar som till exempel diesel, glykol och bromsvätska med R1234yf genom att spraya det på en yta som är uppvärmd till drygt 600 grader C. Dock utan att det finns några gnistor eller lågor i närheten. Vätskorna som jämförs är just vätskor med en termisk tändpunkt under 600 grader C och en kokpunkt som är högre än den termiska tändpunkten. Eftersom kokpunkten för R1234yf ligger på minus 29 grader C förångas vätskan när den träffar den heta ytan samtidigt som den kyler ner gasen som bildas. Så om det inte finns några tändkällor i form av gnistor eller lågor, eller om gasmolnet som bildas inte når över 405 grader C som är gasens självantändningstemperatur, så löses gasmolnet upp och ser ofarligt ut. Ni kan fundera på varför man inte testar med bensin. Troligtvis eftersom inte det heller skulle ge en antändning med dessa testförutsättningar. Kokpunkten för bensin är lägre än den termiska tändpunkten. Ni ser testerna ca 2:30 in i filmen.




                  Det tredje klippet som jag sprang på i samband med att jag letade kunskap handlar inte alls om R1234yf eller R134a. Istället är det tester som gjordes av propan som köldmedium i AC-anläggningar. Några "duktiga" forskare skulle påvisa att det var ofarligt vilket skulle ske genom att i en fordonskupé släppa ut propan och sen antända det med en tändsticka. Jag antar att de gjort en teoretisk beräkning som medförde att de skulle ligga under eller över brännbarhetsgränsen inne i kupén. Men ibland stämmer inte teori och verklighet... För att se kortversionen kan ni börja titta efter 4 minuter.


                  Med detta inlägg har jag kanske inte tillfört någon ny sakkunskap om brandfarliga och giftiga köldmedier, men vill påvisa det som alltid gäller. Fundera på avsändaren av budskapet och vilket syfte de har.
                  Senast ändrad av PO; 2019-04-11, 15:16.

                  Kommentera

                  Annonser

                  Kollapsa

                  Working...
                  X