Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Lätt klädsel vid trafikolyckor och annan räddning

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Lätt klädsel vid trafikolyckor och annan räddning

    I detta ämne samlas kunskap om möjligheterna att ha lättare klädsel än brandställ för rökdykning i samband med trafikolyckor och annan räddning.

    Observera att det är arbetsgivaren som ansvarar för arbetsmiljön och att det är arbetsgivaren som bestämmer vilken typ av klädsel som är godkänd för olika arbetsuppgifter.

    Nyckelord: beklädnad personlig skyddsutrustning larmställ trafikolycka räddningsutryckning

  • #2
    Standard SS EN 16689:2017, Skyddskläder för teknisk räddningstjänst - 2024

    SS EN 16689:2017 är en standard för skyddskläder för teknisk räddningstjänst, typ trafikolyckor. Standarden refererar även till andra standarder enligt nedan.

    SS EN 16689:2017 >>>
    Denna standard innehåller avsnitt om utformning av denna typ av kläder med fickor, padding etc. Mer specifikt om räddningssituationer så finns det avsnitt om:Exakt vad som ska uppfyllas av ovanstående är inte helt klart, det kan vara så att tillverkaren ska uppge vilka delar av 16689:2017 som stället uppfyller.


    Senast ändrad av PO; 2024-09-24, 10:19.

    Kommentera


    • #3
      Standard EN 469 klass 1, Skyddskläder för brandmän - 2024

      EN 469 är standarden för skyddskläder för brandmän avseende brandsläckning som inte är skogsbränder eller bränder med mycket strålningsvärme. Den finns i två klasser, där klass 2 är den som gäller för rökdykning och klass 1 är avsedda för brandsläckning utomhus.

      De stora skillnaderna mellan klass 1 och klass 2 är tiderna för hur lång tid värme från flampåverkan, strålning, kontaktvärme tar att transporteras genom larmstället. Även vatten och vattenångas penetrationstider bedöms i standarden.


      Kommentera


      • #4
        Standard ISO 11612:2015, Kläder till skydd mot hetta och flamma - 2024

        ISO 11612:2015 är en standard för skyddskläder som ska skydda kroppen mot värme och flammor. Standarden är inte tillämpbar om det finns andra standarder som är mer lämpade för det specifika fallet. För räddningstjänstens del kan man tolka det som att en person som har till uppgift att släcka bränder vid till exempel en trafikolycka inte kan ha ett ställ enligt denna standarden.

        Kommentera


        • #5
          Exempel på ställ baserade på olika standarder, Tyskland - 2024

          En tysk tillverkare av beklädnad för teknisk räddning har på sin sida många olika ställ som uppfyller olika standarder.

          Kommentera


          • #6
            Frankrike kombinerar ytterställ och innerställ - 2024

            I Frankrike har man utvecklat ett ställ som består av två skikt. Det innersta skiktet är ett komplett ställ för att hantera trafikolyckor och teknisk räddning, medan stället kompletteras med det yttre skiktet vid rökdykning och svårare brandsläckning.

            En tanke med att ha flera skikt är att efter en rökdykning tas ytterskiktet av omedelbart vilket ger en bättre arbetsmiljö än att arbeta vidare i ett kontaminerat ställ.

            Klicka på bilden för större storlek

Namn:	        frankrike.png
Visningar:	242
Storlek:	229,6 kB
ID:     	83961

            Bifogat finns en del maskinöversatta utdrag ur det franska dokumentet som bifogas i sin helhet.​
            Senast ändrad av MM; 2024-09-24, 14:35.

            Kommentera


            • #7
              Det franska segmenterade larmstället - 2024

              En länk till en tillverkare som säljer den typen av segmenterade larmställ som nämns i inlägget ovan. Taipan, segmenterad heter byxorna som är i innersta lagret och sen finns det två varianter på ytterbyxor för rökdykning. Den ena typen är för övningar och den andra för skarpa insatser.

              Tenues d’intervention incendie répondants aux normes feu indispensables aux sapeurs-pompiers pour intervenir.

              Kommentera


              • #8
                Varför fundera på lättare larmställ vid trafikolyckor?

                När vi kollat runt i vårt land ser vi att i Sverige använder vi traditionellt och generellt sett rökdykarlarmställ på trafikolyckor och vi gör ingen skillnad på befäl och brandmän i klädseln, förutom insatsledaren som har lättare klädsel. Vi tyckte det hade varit intressant att titta på alternativ. Vi utgick från dessa funderingarna:
                • Friska brandmän - Finns det alternativ till att använda samma ställ till samtliga larm? Minskar man farliga ämnen och partiklar som vi får i oss?
                • Arbetsmiljön - Varmt på sommaren och man blir mindre flexibel i tjockt ställ.
                • Ekonomin - Sparar man på att inte använda larmställ på samtliga larm? C:a 20 tvättar sägs ett larmställ hålla om man pratar med leverantörer. Livslängden blir längre om man bara använder det till rökdykning. Lättare klädsel är billigare så i det långa loppet sparar man kanske på investeringen. Det blir en stor kostnad initialt.
                • Flexibilitet - Om man har några olika alternativ kan man klä sig olika beroende på vilken roll man har i bilen. Ställer högre krav på brandmän och befäl. Kan anpassa klädsel efter väder, vind, situation och roll.

                Kommentera


                • #9
                  Varför så olika när vi gör samma jobb?

                  Det snabba svaret är för att det är kommunal räddningstjänst och varje arbetsgivare har en skyldighet att göra sina bedömningar. Men det finns fler faktorer med i ekvationen.
                  • AFS / EN standarder - All utrustning räddningstjänsterna handlar in är klassat. Men det är upp till varje räddningstjänst att tolka klassningar och lagar. Därför skiljer det sig kraftigt åt.
                  • Hur tänker man med att ta med dubbla larmställ? - Om man bestämmer sig för att ha annan klädsel vid trafikolyckor behöver man ha med sig ett larmställ för rökdykning med om man inte bara tänker på ett larm i taget. De flesta har med en tanke på ett larm till idag så därför krävs plats i bilen och en organisation som löser dilemmat.
                  • Stor kostnad initialt - Om man bestämmer sig för att ha olika klädsel vid olika händelser krävs en investering. Det blir en stor kostnad initialt och det kan vara svårt att se att det blir en besparing i långa loppet.
                  • Första insats - Olika räddningstjänster har olika tankar kring första insats. Vissa bedömer det som att samtlig personal behöver rökdykarställ eftersom de kan komma först på insats och därför göra ett ingripande direkt. Andra räddningstjänster anser att befäl bara behöver flamskyddad klädsel eftersom de inte går in i brand.
                  Enligt en leverantör i Sverige så är länder i Europa mer benägna att ha korrekt certifierade skyddskläder och de har olika kollektioner som är anpassade för olika uppdrag.
                  Senast ändrad av Jockebrand; 2024-09-26, 13:57.

                  Kommentera


                  • #10
                    Några exempel på varianter som används i Sverige
                    • Samtlig personal använder larmställ, insatsledare undantagen.
                    • Styrkeledare och insatsledare kan flexibelt välja vilken klädsel de anser vara bäst. Vanligtvis är det Nomexbyxa med reflex och någon typ av skaljacka som är flamskyddsklassad och statisk elektricitetklassad. Dessutom reflexväst som är klassad antingen i klass 2 eller klass 3 beroende vad den lokala räddningstjänsten har bestämt.
                    • Samtlig personal på släckbilen har olika varianter att välja på beroende på vilken uppgift de har och vilket väder som råder.

                    Kommentera


                    • #11
                      Ett intressant exempel från Sverige: Räddningstjänsten i Halmstad

                      Vi var i Halmstad för att se hur de arbetar med klädsel på trafikolyckor där. Jag blev nyfiken efter att ha pratat med en kompis om deras koncept.
                      • De letade efter en lösning som är bättre från friska brandmän konceptet. De tänkte att om man kan undvika att använda rökdykarstället så mycket man kan så slipper man få in eventuella partiklar, som sitter i larmstället, i kroppen och andningsvägar. Som en parentes så har de även en larmoverall som de använder vid bilbrand för att slippa kontaminera sitt riktiga larmställ. Overallen kostar c:a 7000-8000 kr.
                      • De tänkte att de kunde spara pengar genom att köpa in lättare klädsel. I och med att ett larmställ håller i ungefär 20 tvättar enligt leverantörerna så slits de upp ganska snabbt med dagens säkerhetstänk. Ställen ska tvättas direkt efter varje användning i skitig miljö. Om man kan använda alternativ klädsel vid trafikolyckor, skogsbrand och bilbrand så sparar man tvättar på de riktiga larmställen.Dessutom blir förslitningen på larmställen såklart mindre om de används vid färre tillfällen. Ett larmställ går idag på c:a 10000kr, den lättare klädseln som Halmstad använder idag med Nomex byxa och långärmad skaljacka kostar totalt c:a 2200 kr.
                      • De tänkte på arbetsmiljön för personalen. Om man låter personalen bedöma vilken klädsel som är lämplig så förbättrar man arbetsmiljön för dem. Är det sommar, vädret är fint och arbetsuppgiften är chaufför så kan man använda lättare klädsel. Är man Rdl och risken finns för brand så kanske man tar larmställ. OBS! Styrkeledaren har såklart alltid rätt att säga till vilken klädsel som bör gälla vid specifika larm.
                      • De tar alltid med sina riktiga larmställ i bilen. På så sätt är de redo för att byta ställ och även andra larm.
                      • Befäl har väst klass 2 utanför skaljackan. De har tolkat AFS som att det räcker med klass 2 väst för räddningstjänst personal. Skaljackorna är inte personliga utan man tar fram en jacka som passar när man går på sitt skift. Därför är det också bra med västen där man kan ha sina personliga saker.
                      • Halmstad har valt en leverantör till sina kläder och det är lämpligt eftersom om man tar olika leverantörer så måste man kontrollera att klassningen gäller om man inte har samma typ av jacka och byxor.
                      Lösningen de kom fram till var att de kan välja mellan 1. Larmställ för rökdykning eller liknande situationer. 2. En Nomexbyxa med reflex som är flamklassad + långärmad skaljacka som också är flamklassad med statisk elektricitetklassad. 3. Overall för bilbränder. Den har inte Gore tex och är inte klassad på samma sätt.

                      Är man intresserad så har jag kontaktuppgifter till Halmstad.
                      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                      Senast ändrad av Jockebrand; 2024-09-26, 13:55.

                      Kommentera


                      • #12
                        Intressant lösning på plaggen.
                        Kostnaden kommer alltid att finnas där så länge det inte finns en riktigt bra lösning eller vi kan lägga fram ett bra argument så som vår arbetsmiljö.
                        Där har vi nog mest att vinna för den enskilde individen.

                        Min tanke är att hitta ett enkelt och relativt billigt alternativ för personalen när det inte handlar om brand eller risk för det, typ Halmstads plagg som är ett steg i rätt riktning tycker jag.

                        Tittar man på polisens plagg har dom ett plagg för alla uppgifter (nästan).

                        Kan vi som ex köpa en jacka och ett par snickarbyxor och använda det på en händelse som inte är brand. trafikolycka, sjukvård osv.. Bara ett exempel...

                        Kommentera

                        Annonser

                        Kollapsa

                        Working...
                        X