I detta ämne samlas utredningar och kunskap om brandsäkerhet i flygplan.
Allmänt meddelande
Kollapsa
No announcement yet.
Brandsäkerhet i flygplan
Kollapsa
X
-
Pilotskydd vid brand, utredning och utveckling, 1999
Denna rapport är resultatet av en projektuppgift i kursen Problembaserad Brandteknisk Riskhantering vid Brandingenjörslinjen LTH och är utfört i samarbete mellan Brandteknik LTH och Försvarets Materielverk, FMV. Arbetet har kommit till stånd på grund av förfrågningar från Flygvapnets piloter om vilka möjligheter de har att överleva om deras flygplan vid ett haveri hamnar uppochner och antänds. Arbetet utgår ifrån de två typer av stridsflygplan det svenska försvaret använder sig av Viggen och Gripen.
Räddningsstyrkans nuvarande metoder och arbetssätt fungerar i de flesta fall bra, men för att hitta sätt att spara dyrbar tid vid ett haveri har en inventering av olika hjälpmedel och tekniker genomförts.
De förslag till förändringar som ges är:- att räddningsstyrkorna får tillgång till höglyftande lyftkuddar,
- att räddningsbilarna utrustas med bra pallningsmaterial,
- att maskinell lyfthjälp larmas ut vid haveri,
- att särskilda dimspikar utvecklas för användningsområdet, samt
- att det nuvarande huvmaterialet byts ut så att en mer värmetålig huv erhålls.
Dessutom ges förslag till vidare studier och utvecklingsmöjligheter.
Keywords:
37 Viggen, JAS 39 Gripen, heat transfer, radiation, HSLAB, rescue, pilot safetySenast ändrad av PO; 2022-04-07, 11:54.
-
Säkerhet för pilot vid brand i stridsflygplan av modell Viggen och Gripen
Hur lång tid klarar sig en pilot inne i ett stridsflygplan, av modell JA 37 Viggen eller modell JAS 39 Gripen, vid ett värsta brandscenario? Så lyder frågeställningen, från Försvarets Materielverk, som ligger till grund för skapandet av denna rapport. Rapporten utgör resultatet av kursen Problembaserad brandteknisk riskhantering som är det avslutande momentet på brandingenjörsutbildningen vid Lunds Tekniska Högskola.
De metoder som använts för att finna svar på frågeställningen ovan innehåller både praktiska och teoretiska moment. Tyngdpunkten ligger i utförandet av praktiska tester som sedan analyserats och utvärderats. Provbitar av huvmaterial från både Viggen och Gripen har analyserats med hjälp av en fouriertransform samt genomgått ett antal småskaleförsök. Avsikten med detta har varit att finna likheter och skillnader i huvmaterialens beteende vid påverkan av värmestrålning.
Fullskaleförsöket som genomförts med en JA 37 Viggen visar att piloten är efter omständigheterna väl skyddad så länge huven är intakt. Oacceptabla förhållanden inträffar dock mycket snabbt efter att huvens förmåga att avskilja piloten från flammorna förlorats. Tid till branden skall vara släckt fastställs till 90 sekunder efter antändning för Viggen. Resultat från småskaleförsöken pekar på att motsvarande tid för Gripen måste vara kortare än 90 sekunder, det saknas dock tillräckligt underlag för att ange hur mycket kortare.
Sökord: Pilotsäkerhet stridsflygplan JA 37 Viggen JAS 39 Gripen pölbrand flygplanshuv värmestrålning Fouriertransform värmeledningSenast ändrad av PO; 2022-04-07, 11:56.
Kommentera
Kommentera