Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Allmänt meddelande
Kollapsa
No announcement yet.
Kunskapsunderlag om räddningstjänst under höjd beredskap
Kunskapsunderlag om räddningstjänst under höjd beredskap
I detta ämne samlas kunskapsunderlag om räddningstjänst under höjd beredskap, RUHB. I samtliga fall är det underlag som också finns att hämta på respektive myndighets webbsida. Det vill säga att materialet är sekretessgranskat av respektive organisation.
Nyckelord: RUHB räddningstjänst under höjd beredskap civilt försvar civilförsvar
Handlingsplan för att främja och utveckla en sammanhängande planering för totalförsvaret 2021-2025, Försvarsmakten - 2021
För att åstadkomma en sammanhängande totalförsvarsplanering har vi tagit fram en handlingsplan där vi introducerar en årlig process som syftar till att samordna planeringen mellan det civila och det militära försvaret så att beroenden kan identifieras och särskilda satsningar lyftas fram till regeringen. Vi kommer att
implementera denna process fullt ut under 2022 men vi påbörjar arbetet redan i år i samband med att många av er inkommer med underlag och bedömningar till oss den I oktober. För det civila försvaret kommer MSB att komplettera handlingsplanen med utförligare beskrivning av processen för civil planering och uppföljning.
Analys och detektion av vilseledning och påverkansoperationer i sociala medier, FOI - 2015
I denna rapport presenteras tekniska lösningar för att detektera påverkansoperationer och vilseledningsförsök på mikrobloggen Twitter. De föreslagna verktygen möjliggör inhämtning av data från öppna källor och kombinerar datadrivna metoder (såsom textanalys och algoritmer för automatisk detektion av automatiserat beteende och kapade konton) med visuell datainteraktion. Detta möjliggör en arbetsfördelning där människa och maskin tillsammans kan identifiera möjliga vilseledningsförsök i de enorma datamängder som varje dag produceras i sociala medier.
De senaste åren har inneburit en utbredd insikt om att det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde försämrats. En del i detta är att kärnvapen i en konflikt kan komma att användas mot mål i Sverige eller i vårt närområde, och att detta kan ske redan tidigt i en konflikt [Försvarsmakten 2020]. Syftet med denna rapport är att beskriva vilka konsekvenser användning av kärnvapen kan få, samt presentera ett scenario som kan ligga till grund för fortsatt arbete med riktlinjer för hur räddningstjänst bör agera i en sådan situation. Rapporten fokuserar på de akuta effekterna, och har tagits fram på uppdrag av Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB).
Scenarier för kommuner och kommunal räddningstjänst under höjd beredskap, FOI - 2019
Denna rapport presenterar ett scenariopaket som kan användas av kommuner i arbetet med att planera för räddningstjänst under höjd beredskap och krig, samt av länsstyrelserna och MSB för att effektivt kunna stötta kommunerna i detta arbete. Scenariopaketet består av ett grundscenario, typhändelser och ett frågebatteri.
Underlag för hantering av C-händelser för räddningstjänst under höjd beredskap - RUHB, FOI - 2021
I denna rapport sammanfattas resultatet från en studie där planeringsunderlag för hantering av antagonistiska C-händelser tagits fram och till del utvärderats av slutanvändare på lokal och regional nivå. Underlaget kommer primärt att användas på lokal nivå med fokus på kommunal räddningstjänst men kan i utvecklad form även användas på regional och nationell nivå. I studien har 14 typhändelser tagits fram, utgående från två kontextscenarier, ett i eskalerad gråzon och ett under höjd beredskap.
Att möta informationspåverkan - Handbok för kommunikatörer, MSB - 2018
I arbetet med att öka kunskapen om informationspåverkan har önskemål framförts, främst från bevakningsansvariga myndigheter, om en handbok med principer och metoder för att kunna identifiera, förstå och möta informationspåverkan. MSB har därför i samarbete med forskare på Lunds universitet tagit fram denna handbok, som främst riktar sig till kommunikatörer i offentlig förvaltning. Den ska ses som ett stöd för de situationer då en organisation riskerar att bli, eller misstänker sig bli utsatt för informationspåverkan.
Frivilliga försvarsorganisationer – förstärkning för myndigheter och kommuner, MSB - 2018
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tagit fram den här broschyren i samverkan med de frivilliga försvarsorganisationerna. Här kan du läsa mer om hur myndigheter och kommuner kan samverka med de frivilliga försvarsorganisationerna.
Här finns exempel på organisationernas kompetenser och hur de förstärker såväl förmågan som uthålligheten hos ansvariga aktörer – centrala myndigheter, länsstyrelser, kommuner, landsting och räddningstjänster.
Den här broschyren skickas till alla hushåll i Sverige på uppdrag av regeringen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ansvarar för innehållet. Broschyren ska hjälpa oss att bli bättre förberedda på allt från allvarliga olyckor, extremt väder och it-attacker till militära konflikter.
Räddningstjänst under höjd beredskap – RUHB, MSB - 2020
Del 1. Stöd för inledande planering och fortsatt utvecklingsarbete
Kommunens organisation för räddningstjänst är en av de viktigaste hörnstenarna i ett modernt totalförsvar. För att den på ett effektivt sätt och med kraft ska kunna lösa sitt uppdrag vid samhällsstörningar och höjd beredskap krävs en sammanhängande planering. Denna handlar bland annat om att analysera hoten, bestämma ambitionsnivåer, inventera behovet av resurser samt utbilda och öva.
Räddningstjänst under höjd beredskap – RUHB, MSB - 2021 (2024)
Del 2. Räddningstjänst och samhällsviktig verksamhet
Denna vägledning handlar bland annat om vikten av att gemensamt analysera vad som är skyddsvärt, vad som hotar och vilka verksamheter som är prioriterade. Den handlar också om att analysera ambitionsnivåer samt behovet av att bygga upp resurser och förmågor, inklusive behovet av utbildning och övning.
Vägledningen har två syften:
• stödja en utveckling där räddningstjänsten, i fred och under höjd beredskap, i högre grad är en del av kommunens samlade resurser för att skydda och upprätthålla samhällets funktionalitet vid kriser eller krig
• ge de ingångsvärden som är nödvändiga för att kunna påbörja insatsplanering för att skydda och upprätthålla prioriterad samhällsviktig verksamhet.
Med den här rapporten slutrapporterar MSB uppdraget från regeringen om att redovisa hur erfarenheter och lärdomar från kriget i Ukraina kan tas tillvara i det civila försvaret. Syftet är inte att uppskatta kostnader eller prioritera mellan olika åtgärder inom Sveriges civila försvar. Men det är tydligt att lärdomarna från Ukraina i stort bekräftar de antaganden som har gjorts i den pågående planeringen och utvecklingen av det civila försvaret. Samtidigt lyfter MSB fram ett antal lärdomar som myndigheten ser som särskilt viktiga att arbeta vidare med framåt.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera