Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Allmänt meddelande
Kollapsa
No announcement yet.
Frivilliga som hjälper till innan räddningstjänsten är på plats
Frivilliga som hjälper till innan räddningstjänsten är på plats
I detta ämne samlas kunskap om, och exempel på, användandet av frivilliga som hjälper till innan räddningstjänsten kommer på plats. Det vill säga inte personer som är semiprofessionella eller civila insatspersoner.
Nyckelord: frivilliga i väntan på räddningstjänst IVPR
Frivilliga får appmeddelande om bränder så att de kan hjälpa till, Räddningstjänsten Väst - 2024
Från den 1 januari 2024 kan personer i Varberg och Falkenberg få larm via en app om att det brinner. Tanken är att de ska, precis som SMS-livräddare vid hjärtstopp, kunna hjälpa till innan räddningstjänsten kommer på plats.
Personerna är inte utrustade eller anställda av räddningstjänsten och de ska agera precis som de gjort om de råkat gå förbi motsvarande händelse men inte fått larmet via en app. Det kan vara att komma med en brandfilt eller en brandsläckare, ta en trädgårdsslang och spruta vatten, prata och ge stöd till de drabbade eller det som personen känner sig bekväm med utan att försätta sig själv i fara.
Nu i början väljs 30 personer ut som finns inom en mil från händelsen, något som kommer att justeras efterhand som fler personer laddar ner appen och man lär sig om vilken respons det blir. Något som för övrigt genomsyrar hela projektet, att vara ödmjuk för att man inte har alla svaren och att man kommer att justera och omvärdera efterhand som man får erfarenhet.
Larmen hämtas från SOS Alarm, genom dynamisk resurshantering, men skickas till en Delta-server som skickar ut larmen. Man larmar enligt nedan:
Brand i byggnad (men ej hotell, vård, publik lokal, industri, parkeringshus och underjordsanläggningar)
Brand i fordon (men ej på mötesfri väg, farligt gods, tunnel eller båt på land)
Brand ute och brand i terräng (men ej brand ute i container)
Man har valt att inte ge några utbildningar eller tillhandahålla utrustning. Bland annat för att man tror att det blir svårt att upprätthålla ett sådant system i längden. Istället är det "frivillig" som är nyckelordet. Det medför också att det inte förekommer några anställningsförhållande med personerna som kan bege sig till platsen, de uppmanas att lämna platsen så fort räddningstjänsten kommit fram. Juridiskt medför detta ställningstagande att personerna agerar på eget ansvar.
Förutom att det kan ge en snabb hjälp till dem som drabbas av brand kan det också ge fördelar genom att de som engagerar sig ser över sin egen utrustning för att släcka bränder och blir mer motiverade att ha ett bra eget brandskydd.
Räddningstjänsten Väst har erfarenhet av att arbeta med frivilliga genom SMS-larm sen 2014 för att ge ökat skydd i mindre orter, vilket de berättar om här >>>
Deras ifyllnadsrapport för dem som medverkat finns här >>>, men i Deltaprojektet får de som blivit larmade en enkät via mejl, ett tag efter händelsen.
Här finns mer information om det nuvarande uppläget, Delta
Alla bränder är små till en början, en tidig insats kan göra stor skillnad! Var gärna med i Delta, en app till dig som är över 18 år som kan och vill göra en första insats vid brand. Det är frivilligt, kostnadsfritt och en möjlighet att hjälpa sina medmänniskor och bidra till en ökad trygghet.
Appen, som är utvecklad av Heartrunner heter Delta och länkar till appen finns i den bifogade broschyren.
Vill ni veta mer om konceptet går det bra att kontakta Jenny Gardtman på Räddningstjänsten Väst.
Telefon: 010-219 30 43
Mobil: 073-251 70 97
E-post: jenny.gardtman@rvast.se
Brandforsk resultatseminarium: Att förhindra och hantera händelser i socio-ekonomiskt utsatta områden: vidareutveckling och utvärdering av konceptet Civil insatsperson i förort (CIP) – 2020
Framtidens räddningstjänster och andra responsorganisationer kommer i allt högre utsträckning behöva söka hjälp från civilsamhället för att hantera olyckor och kriser. I socio-ekonomiskt utsatta områden kan civila insatspersoner (CIP) bidra till ökad säkerhet, trygghet och brottsprevention i lokalsamhället. Dessutom kan de agera på vissa typer av olyckor och genomföra en första insats i väntan på responsorganisationer.
Brandforsk resultatwebinarium: Förtroende och risk: Individens och civilsamhällets roll och relation i det brandpreventiva arbetet - 2024
Det brandskadeförebyggande arbetet är strukturerat som ett samarbete mellan olika samhällsaktörer, enskilda individer och lokal- och civilsamhällen. En förutsättning för ett framgångsrikt samarbete är att de olika aktörerna genomför sina beskärda delar – och att det finns ett förtroende för att de andra aktörerna kommer genomföra sina. Samtidigt varierar förtroendet avsevärt mellan olika kommuner och det finns en nedåtgående trend vad gäller förtroendet till offentliga aktörer. Givet detta är frågan vilken effekt individers förtroende för samhällsaktörer och medmänniskor har på det brandpreventiva och brandreaktiva beteendet. Med andra ord, hur påverkas individers, civilsamhällens och frivilligas beteende före och/eller under en brand av ett lokalsamhälles förtroendenivåer?
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera