Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Körkort, förarbevis eller liknande för terränghjuling - 2015
Jag kontaktade Transportstyrelsen för att få reda på de alternativ som är lämpliga för räddningstjänster vad gäller körkort eller förarbevis för terränghjulingar.
Fordonstypen styr vilken typ av körkort eller förarbevis som krävs för att köra en terränghjuling. De kan registreras på många olika sätt. Eftersom räddningstjänstens personal kan ha körkort som är utfärdade efter år 2000 så menar de att om man vill undvika ett särskilt förarbevis är det inte att rekommendera att registrera den som terränghjuling. Då krävs särskilt förarbevis för dem med ett körkort utfärdat senare än år 2000.
Inte heller motorcykelregistrering är att rekommendera eftersom det då finns en max-effekt på 15kW som medför att fordonet kanske inte blir optimalt att köra i terrängen med släp eller tung last.
Istället rekommenderar man att registrera terränghjulingar som Traktor eller Motorredskap. De får då framföras på allmän väg av alla som har B-körkort oavsett vilket år det togs.
Gästrike har terränghjulingar som är registrerade som terränghjulingar. De utbildar personalen som ska framföra dessa så att de får förarbevis för terränghjuling och snöskoter. Utbildning och examination sker i egen regi.
Så här beskriver Håkan Hjelm deras upplägg för terränghjulingsutbildningen.
Vi har sökt tillstånd hos Transportstyrelsen om utbildning och utbildningsplats. Vi har gjort en utbildning och fått den godkänd enligt deras utbildningsplan.
Provet för examination har vi tagit fram och skickat in för bedömning, det fanns inga riktlinjer hur det skulle se ut och vi fick göra om det sex-sju ggr innan det blev godkänt.
Man måste söka om tillstånd från Länsstyrelsen för platsen där praktiken ska köras.
Nu har vi fem instruktörer och två examinatorer.
Instruktörerna skickade vi på en Terrängkörningskurs i Mantorp som är mycket bra för vår användning av terränghjulingarna.
Om någon räddningstjänst är intresserad av utbildning så bistår Gästrike gärna med detta. kontakta då hakan.hjelm@gavle.se
Regler för examination för förarbevis terränghjulingar
Transportstyrelsen införde nya regler 2009 som innebär att förare med B-körkort taget 2001 eller senare måste ha ett speciellt förarbevis för att köra terränghjuling.
Räddningstjänsten kan ha egen personal som utbildar och genomför kunskapsprov med sin personal. Det finns då en författning som heter TSFS 2009:14, Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis för moped klass II, snöskoter och terränghjuling, som reglerar hur detta fungerar. Den finns bifogad nedan.
Till exempel krävs det en ansökan hos Transportstyrelsen där man redogör för kursplan, vem som ska utbilda, att de har erfarenhet av utbildning etc. Det finns också beskrivit regler för examination.
Som nämnts tidigare i denna tråd går det att registrera Terränghjulingen som motorredskap eller traktor och då behövs inget särskilt förarbevis.
Transportstyrelsens nyhetsbrev i samband med införande av nya regler
I det bifogade meddelandet finns ett nyhetsbrev från Transportstyrelsen som sammanfattar de regler som infördes för terränghjulingar och snöskotrar 2009.
Förutom Transportstyrelsens krav på förarutbildning har även Arbetsmiljöverket regler som ställer krav på arbetsgivaren och den som ska framföra terränghjulingar. De är inte särskilt specifika och finns i AFS 2006:4 om användning av arbetsutrustning. Det handlar om riskbedömning, krav på uppföljning, krav på produkter, krav på användning och krav på underhåll.
Det finns också ett gammalt dokument från Arbetsmiljöverket 1992 som beskriver lite mer detaljerat om just terränghjulingar och krav på kunskap. Även det är bifogat.
Utbildningsplan för förarbevis terränghjuling, Eskilstuna - 2013
Bifogat finns den utbildningsplan som räddningstjänsten i Eskilstuna använder vid utbildning av terränghjulingsförare. Den är godkänd av Transportstyrelsen och ger befogenhet att utbilda och examinera för förarbevis.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera