Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Små styrkor ineffektivt vid höghusbränder, USA - 2013
En amerikansk forskningsrapport från NIST i USA påvisar att vid brandsläckning av höghusbränder är det ineffektivt med mindre styrkor.
Jag vill med en gång säga att denna utredning inte med automatik kan appliceras på svenska förhållande. Det är mycket som skiljer både avseende insatsmetodik, täthet mellan brandstationer, total numerär och byggnadskrav. Men det är ändå en väldigt intressant utredning eftersom man på ett vetenskapligt sätt ger sig på att bedöma insatseffektivitet beroende av räddningstjänstens dimensionering.
En intressant jämförelse man gör är när man jämför en insats där lika många personer kommer till platsen. I ena fallet som små enheter och i andra fallet som större enheter. För ett amerikanskt höghus blev det stor skillnad på hur fort man kunde påbörja en effektiv insats.
Jämförelse i effektivitet mellan styrkestorlekar vid bostadsbrand, USA - 2010
Bifogat finns en amerikansk studie som visar skillnader i effektivitet mellan olika styrkestorlekar vid brand i enfamiljshus. Den kan inte användas som underlag för svenska beslut om styrkestorlekar, men visar på ett bra sätt hur man på ett vetenskapligt sätt kan undersöka vilka effekter olika styrkestorlekar ger vid en livräddande eller brandsläckande insats vid bränder i småhus.
Bland annat har man undersökt skillnader i tid för att utföra livräddning, brandsläckning och stegresning. Rapporten visar hur denna tid påverkar en drabbad person ur ett toxicitetsperspektiv och brandmännen ur ett pulsökningsperspektiv.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera