Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Fridykning

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Fridykning

    I detta ämne samlas information om fridykning i räddningstjänstorganisationer.

    Nyckelord: fridykning ytlivräddning dykning
    Senast ändrad av PO; 2016-11-28, 14:23.

  • #2
    Ystad, fridykning

    Såhär skriver Ystad om sin fridykningsverksamhet:

    Vi har startat upp ett mellanting mellan ytlivräddning och fridykning. Vi har testat oss fram med utgång från vad räddningsverket har skrivit om ytlivräddning. Resultatet är snartlikt det som Stockholm har kommit fram till förutom att vi är minimistyrka där dom är 15-20 man. För vår del kan vi säga att ytlivräddning/fridykning är ett komplement till dykning men kan inte ersätta den.
    I vårt fall med minimistyrka måste man bestämma sig direkt för vad man ska göra, vi kan inte både ytlivrädda och vattendyka med 1+4.
    Grundförutsättningen är ej strömmande klart vatten ned till fyra meters djup. För vår del blir det utmed östersjöns stränder då, alla hamnar eller andra vattendrag inom vårt område har i princip obefintlig sikt.
    Vi kör med Ursuit Heavy Rescue dräkter, dvs. torrdräkt, detta för att vi tror inte det funkar med våtdräkt. Har visserligen hört talas om någon slags triatlon dräkt med blixtlås i sidorna som ska vara gjord för snabba byten men den är troligtvis ganska tunn och håller nog inte måttet vintertid. Vi har testat med och utan viktbälte och kommit fram till att det behövs tränas rejält för att minimera riskerna vid ytlivräddning/fridykning om man hänger ett viktbälte på simmaren. Vi provade med att använda en uppblåsbar dykväst i kombination med viktbälte, det var då vi insåg att mycket träning behövs för att simmaren ska behärska situationen. I östersjön blir det alltid till att simma och hur kul är det att simma med viktbälte.

    Vi har diskuterat massor om livlinor, visst är det bra att ha en lina på den som simmar men blir linan lång bromsar den och i viss del drar strömmen linan i sidled. Har man lina måste man ha linskötare och vips har man inte fler händer på land. Linan är också en anledning till trassel, tror att fridykarna i Sirenen dök utan lina, har mycket svårt att tänka mig fridykning ner till en bil på botten med en lina om midjan som kan fastna när man är på väg upp. Mitt resonemang är att om avståndet är kort och man räknar med att klara uppgiften med en simmare så kör man med lina. I andra fall blir det flerstegs raketen som gäller (se bifogat material) Om man tänker på att simmaren är utrustad med torrdräkt, flytväst med kolsyrepatron och livräddningstorped eller kajak, vad kan gå snett?
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Jönköping, ytlivräddning och fridykning

      Bifogat finns Jönköpings instruktioner om ytlivräddning och fridykning.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera


      • #4
        Storgöteborg utbildar i fridykning

        Räddningstjänsten i Storgöteborg har utbildning i fridykning på sin utbildningsanläggning i Färjenäs. Där har man även kurser i ytlivräddning och räddningsdykning.

        Kontaktperson är:
        Dan Hedberg
        031- 335 28 16
        070- 321 28 16
        Fax 031-53 32 20
        Dan.Hedberg@rsgbg.se

        Mer info finns på www.rsgbg.se under ämnet utbildningar, dykarskolan.
        Senast ändrad av PO; 2008-10-23, 11:27.

        Kommentera


        • #5
          Stockholms brandförsvar utbildar i fridykning

          Stockholms Brandförsvar utbildar ytlivräddare (fridykning till 4m), räddningsdykare, dykarledare och linskötare för räddningstjänsten.

          Kontakt personer:

          Henrik Norberg 08-454 88 05, 070-764 88 05
          Jan-Erik Ström 08-454 88 88, 070-764 88 88

          information: www.raddningsdykarskolan.se

          Kommentera


          • #6
            Arbetsmiljöverket arbetar med ny föreskrift

            Arbetsmiljöverket arbetar med en ny föreskrift som kommer att innefatta fridykning. Första utgåvan är ute på en arbetsremiss just nu och skall vara besvarad innan den 31/10. Andra arbetsremissen sänds ut den 7/11 och skall vara besvarad innan den 10/11. Efter det bör det komma en officiell remiss som jag kommer att jaga fatt och lägga upp på Utkiken. Arbetet är ganska forcerat vilket borde innebära att det finns en färdig föreskrift under början av 2009. Normalt är remisstiden på den officiella remissen ca tre månader.

            För er som vill börja arbeta med fridykning gäller alltid AFS om systematiskt arbetsmiljöarbete vilket innebär att nya arbetsuppgifter skall riskbedömas och åtgärdsplaneras så att man undviker risker för arbetstagaren. Detta gäller oavsett vad den nya AFS:en säger.

            Kommentera


            • #7
              Hej!

              Jag heter Robert Carlsson och är brandman på räddningstjänsten i Mjölby. Jag undrar om någon vet hur det gick med förslaget om att lägga till fridykning i AFS om dykeriarbete?

              Kommentera


              • #8
                Hej,

                I den nya AFS:en om dykeriarbete, 2010:16 >>>
                Har de utlämnat allt om ytlivräddning.
                Egentligen spelar det ingen roll eftersom AFS 2001:1 om systematiskt arbetsmiljöarbete ändå gäller. Det innebär att varje räddningstjänst måste riskbedöma sin ytlivräddningsverksamhet, på samma sätt som §4 i AFS 2007:7 om rök- och kemdykning.

                Om man vill ha lite hjälp på vägen så har Stockholm, Göteborg, Malmö och Halmstad tagit fram egna riktlinjer som man kan använda sig av. Man måste dock ändå riskbedöma enligt 2001:1. http://www.utkiken.net/forum/showthr...dning#post4179

                Hör av dig om du undrar mer. Detta var bara lite hastigt nedtecknat.
                Senast ändrad av PO; 2016-11-28, 14:18.

                Kommentera


                • #9
                  Hej och tack för svaret! Så om jag förstår det här rätt så är det tillåtet för varje enskild räddningstjänst att utöva fridykning? Förutsatt att man i enlighet med AFS:2001:1 riskbedömt att man klarar av det?

                  Mvh Robban

                  Kommentera


                  • #10
                    Ursprungligen postat av RobbanCarlsson Visa inlägg
                    Så om jag förstår det här rätt så är det tillåtet för varje enskild räddningstjänst att utöva fridykning? Förutsatt att man i enlighet med AFS:2001:1 riskbedömt att man klarar av det?
                    Ja, du förstår det helt rätt. Och om jag ska märka ord litegrann så är "man" lika med arbetsgivaren. Och "man" ska inte bara klara av det. Man ska klara av det på ett säkert sätt så att ohälsa och olycksfall förebyggs.
                    Resultatet av en riskbedömning kan ju också bli att det är för farligt och att man ska eftersträva annan metodik eller andra arbetsredskap. Det är ju i så fall värt lika mycket eftersom man förhindrar arbetsskador genom en bra planering.

                    Om ni beslutar er för att göra en riskbedömning med tillhörande åtgärdspaket enligt AFS 2001:1 får ni gärna delge dem via Utkiken, oavsett resultatet.

                    Kommentera

                    Annonser

                    Kollapsa

                    Working...
                    X