Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Hjälptelefoner / Nödtelefoner

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Hjälptelefoner / Nödtelefoner

    I detta ämnet samlas kunskap om hjälptelefoner/nödtelefoner. Det vill säga den typen av telefoner som finns utplacerade i samhället för att kunna nå 112 om man inte har en mobiltelefon med sig eller om det vanliga telefonnätet inte fungerar.

    Nyckelord: nödtelefoner SOS Alarm hjälptelefoner

  • #2
    Hjälptelefon för Rakel-nätet, Rakeldagen - 2015

    TC Connect presenterade på Rakeldagen en hjälptelefon som använder Rakelnätet för att kommunicera med larmcentralen.
    Detta är en riktigt smart produkt som alla kommuner bör fundera på om man kan ha nytta av.

    Klicka på bilden för större storlek  Namn:	        TCPhone1.png Visningar:	1 Storlek:	372,0 kB ID:     	39795 Klicka på bilden för större storlek  Namn:	        TCPhone2.png Visningar:	1 Storlek:	542,1 kB ID:     	39796

    TC Phone bör ses i ljuset av att de mobila telefonnäten byggs ut och ägarna av "kopparnäten" får färre kunder och ersätter dem med andra typer av lösningar som fungerar sämre vid strömavbrott. Fasta telefonabonnemang i hem och på företag ersätts av mobila abonnemang eller IP-telefoni som inte heller är strömavbrottsrobusta på det viset som det gamla kopparnätet är.

    Ansvaret för att folk i kommunen kan alarmera vid nödläge ligger på kommunen. Ofta på räddningstjänsten eftersom kravet finns i Lagen om skydd mot olyckor.

    Det var egentligen inte telefonen som visas på bilden som är det nya utan det man gjort är ett Rakelmodem som kan kopplas in till vilken typ av telefon som helst. Det skulle också kunna vara en gammaldags hjälptelefon utan nummerknappar eller en motorvägshjälptelefon med en knapp som kopplar samtalet till en larmcentral. En TC Phone på utsidan av en brandstation tillsammans med en batteribackup är alltså ett alternativ till att bemanna upp brandstationer med någon som kan ta emot larm i samband med strömavbrott.

    TC Phone säljs av TC Connect
    Senast ändrad av PO; 2024-05-23, 07:12.

    Kommentera


    • #3
      Nödtelefoner som är utplacerade med hjälp av körtidsanalys, Skåne Nordväst - 2024

      Räddningstjänsten Skåne Nordväst, RSNV, har tillsammans med Helsingborgs stad börjat placera ut nödtelefoner med reservkraft som når SOS Alarm via Rakel-nätet. Tidigare placeringar av hjälptelefonerna var på brandstationer och på andra strategiska platser. Många av dessa har försvunnit genom åren när brandstationer lagts ner, och när mobiltelefoner började användas på bred front och hjälptelefonerna upplevdes som överflödiga och kostnadsineffektiva.

      Nedläggningen av brandstationer och framväxten av nya byar där det inte finns behov av en brandstation har gjort att vid planering av ett nytt nödtelefonsystem via Rakel-nätet har RSNV tänk nytt. Man har för de första 10 nödtelefonerna utgått från placering på brandstationer, kommunala servicepunkter och trygghetspunkter. Man har dessutom analyserat vilka strategiska platser som vore bra placeringar samt gjort en körtidsanalys och bedömt vilka platser som ger bäst täckning.

      Klicka på bilden för större storlek

Namn:	        image.png
Visningar:	126
Storlek:	1,63 MB
ID:     	82864

      I informationen till invånarna uppmanar man:
      • Mer information kommer läggas ut på www.helsingborg.se och www.rsnv.se där du kan få ytterligare information och hitta placeringarna av våra nödtelefoner på kartjänsten
      • Gå i förväg in och titta var de närmsta larmpunkterna finns och skriv gärna ut kartan och placera den på ett lämpligt ställe
      • Ett strömavbrott kan också innebära att internet går ner och att denna information därmed inte är tillgänglig när det krisar och du behöver komma i kontakt med 112​​

      Kommentera

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X