Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Solcellsgenerad el är en ofta förbisedd risk för operativ personal. Jag har sammanställt ett PM där jag sammanfattat utländska dokument i ämnet. Solcellsgenererad el skapar annorlunda risker än vanliga elsystem då det inte är möjligt att stänga av solpanelerna.
Min bedömning är att kunskapen i detta PM är viktigt för all operativ personal och all restvärdespersonal som verkar i områden där det finns solelsystem.
De utländska dokumenten jag sammanfattat finns här >>>
PM:et är i en första version. Om det finns saker du anser det behöver kompletteras med så vänligen kontakta mig på po@utkiken.net
I syfte att ni ute i räddningstjänsterna ska veta om, och var, ni har solcellsanläggningar har jag begärt ut den informationen från Energimyndigheten. Energimyndigheten är dem som beviljar bidrag till uppförande av solenergianläggningar.
Bifogat är två olika listor. En på anläggningar som är färdigställda och en på anläggningar som är beviljade pengar, men ännu inte färdigställda.
Observera att det finns fler anläggningar i Sverige än dessa. Det finns anläggningar som är uppförda utan bidrag, och dessa listas inte i de bifogade listorna. Inte heller anläggningar som beviljats bidrag före 2009-07 finns med i listorna.
Anläggningarna är sorterade länsvis och förutom fastighetsbeteckning och gatuadress anges ytan på anläggningen och hur många kW den kan leverera. Det är samma dokument i pdf och Excel-format. Jag gjorde båda så kan ni använda det som passar er bäst.
Vill ni sen löpande få reda på mer om vilka anläggninar som finns i er kommun kan ni begära ut det via registrator@energimyndigheten.se
Jag har gjort några filmklipp på en svensk solcellsanläggning där ni kan fundera på insatsmetodik och på vilken kunskap och materiel ni har och vad som kanske behöver införskaffas. Det finns i skrivande stund ingen officiell svensk metodik eller riskbedömning för insatser på denna typ av installationer, därför finns det inte heller något exakt facit. Se dessa filmer som ett diskussionsunderlag och tankeväckare.
Frågor att besvara för vart och ett av scenariorna kan vara:
Behöver några åtgärder ske före insats på grund av solpanelerna?
Vilken metodik använder vi vid släckningen?
Släckmedel?
Avspärrning utöver yttre avspärrning?
Behöver vi några experter?
Behövs och kan vi resa stege mot fasaden?
Hanterar vi det olika om branden sker på natten eller på dagen?
Vilka åtgärder måste ske innan vi kan lämna platsen?
Filmklippen finns nedan som bifogade filer. Byggnaden är för övrigt fotograferad i Norrköping.
Informationsbehov och elsäkerhetskrav rörande solcellsanläggningar, Elsäkerhetsverket - 2015
Elsäkerhetsverket har gett ut en skrift om informationsbehov och elsäkerhetskrav rörande solcellsanläggningar. Det finns ett litet avsnitt i dokumentet som handlar om räddningstjänst.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera