Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Tyskt TV-reportage om risker med solcellsanläggningar för brandmän
I nedanstående tyska TV-reportage förklaras riskerna med solceller för räddningstjänstpersonel. Reportaget inleds med en intervju med en brandman som fick 400 Volt likström från en solcellsanläggning genom kroppen i samband med en brandsläckningsinsats.
Så här beskriver TV-kanalen reportaget:
Muskler med brännskador i vaden, låret och hjärta, cirkulationsproblem, en förlamad arm, en vriden fot. Hur otroligt det än kan låta: brandmannen, som drabbades alla dessa skador i en brand i Nordrhein-Westfalen hade tur. Han kom i kontakt med en solcellsanläggning. 400 volt gick igenom hans kropp. Han kunde ha dött. Är detta ett tragiskt enskilt fall eller är solceller faktiskt inte en hanterbar risk för brandkåren? Vår reporter Lena Ganschow har undersökt frågan och även bistått frivilliga brandkåren Filderstadt under en övning.
Notering 2014-01: Det finns en rapport från Tyskland som ifrågasätter att denna olycka verkligen berodde på solcellsanläggningen. Läs mer här >>>
Pedagogiskt tysk film om farorna med solceller för brandpersonal
Brandförsvaret i Reppenstedt har tillsammans med TV-bolaget ARD tagit fram en film som beskriver problematiken och farorna med solcellsanläggningar för brandpersonal.
En brand startade i solpaneler på ett tak. En bit in i filmen finns det bilder på den kraftiga branden och rökutvecklingen det var. När jag ser bilderna på taket ser det inte ut som vanliga elektriska solceller så jag är osäker på vilken typ av paneler det är. Det skulle kunna vara vattenburna solfångare också.
Brännbar takisolering och solpaneler var ingen bra kombination, New Jersey - 2013
En brand i solpaneler på ett tak samt brännbar takisolering medförde att en brand fick växa sig stor. Plåttak gjorde att räddningstjänsten inte gick upp på taket och släckte eftersom taket bedömdes vara strömförande.
Släckning med saltvatten eller sötvatten - stor skillnad i riskområde
Titta på bilderna nedan när man jämför gnistorna från kablar från ett solcellssystem i sötvatten och saltvatten. Det ger stor skillnad. Varför är detta intressant? Jo det finns släckmedelstillsatser vars effektivitet bygger på att det är salter tillförda i vattnet och då är det bra att känna till vad ens leverantör rekommenderar för riskavstånd i samband med brandsläckning. Samma sak gäller troligen för vattenpölar med släckvatten. Att riskområdena växer om släckvattnet innehåller salter.
Brand i solcellsmodulernas kopplingsbox, Australien - 2013
En familj hade känt lukten av brandrök under två dygn när de till sist hittade orsaken på taket vid sollcellsmodulerna. En kopplingsbox som förbinder strängen med solceller och växelriktaren.
Brand i solcellsanläggning på "We the curious" i Bristol - 2022
En brand i en solcellsanläggning och ett tak på ett museum i Bristol påstås ha startat på grund av fåglar. Exakt hur fåglarna startat branden framgår inte av texten.
Brand i stor solcellsanläggning på tak, PG County - 2022
En brand i en solcellsanläggning på ett tak är filmad från luften. Intressant att se spridningsbilden och omfattningen när räddningstjänsten är uppe på taket. Också intressant att se hur enkelt man slår ner branden med vatten 11 minuter in i filmen.
Brand i solcellsanläggning på platt tak, Plainview, NY - 2024
En brand i en solcellsanläggning på ett platt tak. Filmen visar de problem som kan uppstå när man inte kan röra sig runt annläggningen på taket för att nå med vatten fram till de brinnande panelerna.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera