Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Då elstängsel är något som blir allt vanligare kontaktade jag en tillverkare av elstängsel och ställde lite frågor om hur räddningstjänsten kan arbeta för att åstadkomma högre säkerhet vid insatser i närheten av elstängsel. Såhär svarade Hans-Göran Mathies på Staketlarm i Sverige AB.
Går det att skyddsjorda elstängsel så det blir säkert att arbeta i närheten av dessa?
-Det går att skyddsjorda trådarna och det skadar inte systemet om det bara sitter några dagar. Skyddsjordningen hjälper bara på den del som kommer efter jordningspunkten. Det är också svårt att kontrollmäta trådarna då man blandar högvolt- och lågvoltstrådar. Högvolts med 5000V-7000V och lågvolts med 12V.
- Det bästa är nog att man klipper trådarna med en isolerad tång uppifrån och ner. Vi använder en tång som heter Knipex men det är samma typ man klipper startkablar på bilar med.
Om man inte får tag på personal för att stänga av elstängslet kan det väl bli ganska dyrt om man klipper av ledningarna?
- Kostnaden för att skarva en avklippt tråd är försumbar i sammanhanget. Men på vissa anläggningar finns det ett särskilt ställe i närheten av räddningstjänstens angreppsväg där räddningstjänsten själv kan bryta strömmen.
Var ska man klippa av ledningarna om det nu behövs?
-Kan ni hitta kopplingsplatsen där trådarna kommer inne ifrån skall de klippas där de kommer till staketet. Givetvis vid större anläggningar kan det finnas flera högspänningsaggregat. För vår del brukar det finnas 1 (Ett) högvoltsaggregat under 1000 meter staket. Högvoltsaggregaten kan ibland vara gömda för att förhindra sabotage.
Mina egna reflektioner efter samtalet med Hans-Göran är att man vid insatsplanering av objekt med elstängsel bör markera punkten där trådarna kommer till staketet, men kanske i första hand skapa lösningar under byggskedet där räddningstjänsten på ett enkelt sätt kan stänga av strömmen. Sen funderar jag också på om man inte borde göra något åt de oisolerade trådarna vid stället man klippt av dem. Jorda eller isolera på ett säkert sätt trots att de är spänningsförande. Det är en spännande punkt att riskbedöma och hitta rutiner för i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera