Min första bloggpost vill jag ägna åt ett problem som det faktiskt finns en teknisk lösning för att hantera. Larm om röklukt där man får åka hem utan att veta var röklukten kom ifrån eller om det överhuvudtaget funnits någon rök.
Med jämna mellanrum läser jag om larm där det varit röklukt i ett trapphus, man har åkt därifrån och sen fått återkomma flera timmar senare på en konstaterad brand. Det första larmet är den typen av larm som är olustiga att som befäl avbryta och åka därifrån utan att veta var röklukten inledningsvis kom ifrån. Eftersom det minst lika ofta är ett larm som inte beror på brand går det inte heller att alltid leta tills man hittar källan. Ibland finns det ingen källa.
Det finns faktiskt teknisk utrustning som kan indikera brandrök genom ett nyckelhål. Jag hittade och vidareutvecklade denna i samband med en fråga från Räddningstjänsten Skåne Nordväst efter att de varit på motsvarande larm som ovan. Jag gjorde detta som en del i deras abonnemang på Utkiken och jag vill understryka att jag inte har tjänat eller tjänar några pengar på sniffern, som apparaten kom att kallas.
Här är en film med försök på en röktät dörr. Min text fortsätter under filmen.
I samband med mina försök som finns beskrivna här >>> blev jag själv överraskad av den enorma känsligheten som sniffern har. Det är på en helt annan nivå än vanliga gasmätare. En känslighet som kan justeras så att man tar hänsyn till om det finns rök i omgivningen. När jag precis köpt sniffern för mina försök åkte jag till brandstationen för att vi skulle testa den. Då kom det in ett larm om tjutande brandvarnare i en lägenhet, vilket jag såklart åkte med på med sniffern. Vi stack in sugslangen genom brevinkastet men till vår besvikelse så gav den inte utslag. Däremot gav den utslag när vi stoppade in den genom grannens inkast. Grannen hade tidigare haft levande ljus tända i sin lägenhet. I lägenheten med den tjutande brandvarnaren var det ingen eld.
I de följande försöken för att utvärdera om utrustningen är användbar ur ett räddningstjänstperspektiv kunde jag visa att ett fotogenljus kunde indikeras genom både nyckelhål och hål vid ringklocka i dörren i moderna, brandklassade, dörrar.
Resultatet av mina försök blev att Räddningstjänsten Skåne Nordväst köpte min sniffer och använder den fortfarande skarpt. Storstockholm har också en sådan hos sig. Tillverkaren av sniffern, Cirrus, www.protec.co.uk/our-product...ction-systems/, är en stor tillverkare av aspirererande brandlarm och det är deras patent som sniffern är byggd på. I Sverige är vi först i världen med att använda denna teknik för att känna oss säkrare i samband med rökluktslarm. Protek, som säljer Cirrus produkter har gjort utrustningen så att det finns en räddningstjänstversion av sniffern. Protek har också skaffat en svensk återförsäljare, Werma, www.werma.se.
Så min uppmaning är egentligen att testa sniffern, se vad den kan göra, och fundera på om det kan vara ett komplement på något fordon i ert område.
Okej, detta var min första blogg-post och dessutom första gången jag förordar en produkt. Jag gör det med gott samvete eftersom jag inte tjänar några pengar på det, men samtidigt med en viss vånda eftersom produktrekommendationer, av trovärdighetsskäl, inte är något jag arbetar med. Jag lovar, det kommer inte att ske så ofta.