Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
En balkongbrand som spred sig in till lägenheten utreddes. Det konstaterades att det byggnadstekniska brandskyddet fungerade men att bostadsrättsföreningen uppmanas ge sina medlemmar information om rökning samt hög brandbelastning på balkonger i form av lättantändliga föremål.
Utredning efter totalskada på missbrukarboende, utan personskador, Norge - 2023
En utredning efter en brand i ett boende för missbrukare i Norge redovisar varför branden kunde sprida sig så snabbt som den gjorde, och varför det inte blev några personskador.
Orsaken till den snabba brandspridningen berodde på en olycklig utformning av balkonger som det fanns mycket brännbara material på. I utredningen finns många förslag på förändringar som skulle kunnat förhindra en liknande brandspridning.
Orsaken att det inte blev några personskador förklarar man med att det var en stark social sammanhållning mellan de boende och att många var vakna när branden startade.
Brand på balkong med spridningsrisk till vind, Solna - 2022
En kompletterande händelserapport som undersöker det byggnadstekniska brandskyddet och händelseförloppet som gjorde att en omfattande brand på en balkong inte spred sig till vinden.
Brand på balkong med spridning till balkong ovanför, Farsta - 2022
En brand som startat på balkongen på 7 våningen spred sig till balkongen ovanför. Branden hade börjat i eller vid ett kylskåp som var placerat på balkongen. Byggnaden som var 10 våningar hög hade luckor i balkonggolvet för att utrymma neråt på de översta våningarna.
Brandförsvaret ger tre rekommendationer baserat på denna händelsen. Den första är att det är viktigt att begränsa brandbelastningen på balkonger och den andra är att påpeka att vitvaror inte är utförda för stadigvarande placering utomhus. Dessutom rekommenderas fastighetsägaren att undersöka vilken utrymningsstrategi som är aktuell i byggnaden.
Balkongbrand som spred sig till vind och lägenheter, Husby - 2017
En balkongbrand på översta våningen i ett 6-våningshus spred sig till vinden och därefter till flera lägenheter. I utredningen har man gjort barriaäranalyser av de olika brandtekniska barriärer som hade haft möjlighet att stoppa brandspridningen. Den första brandspridningen från balkong och in i byggnaden skedde på grund av att de hade byggt en luftad takfot istället för den täta som var planerad enligt brandskyddsdokumentationen.
Balkongbrand på och under brännbar balkong, Malmö - 2023
En brand som startade på en balkong i Malmö hade ett extremt snabbt brandförlopp. Trots att räddningstjänsten var snabbt framme på platsen hade det redan skett en ovanligt snabb brandspridning i höjdled.
Räddningstjänsten Syd agerade genom att förelägga fastighetsägaren om åtgärd. Ägaren var också engagerad i att göra bra lösningar och i processen bidrog man med en balkongplatta som proveldades för att på ett kontrollerat sätt kunna se dess brandegenskaper. Bifogat finns rapport från brandförsöket och olycksutredning från händelsen.
Denna typ av balkongplatta är vanlig på många håll i Sverige och används av ett eller flera företag som bygger modulbyggda träbyggnader. Det kan vara svårt att direkt se att det är en plastklädd träbalkong då de liknar betongplattor. Dock kan man genom att se på infästningarna upptäcka vilken typ av balkong det är.
Balkongbrand spred sig in på vinden, Radhus, Uppsala - 2022
En balkongbrand spred sig in på vinden via en öppen takfot. Det var en byggnad med betongbjälklag vilket hindrade brandspridning neråt, medan branden spred sig sidledes.
Räddningstjänsten upplevde att ett visst område med flerbostadshus drabbades ofta av balkongbränder. Man utredde tidigare bränder för att lära om vad som fungerat och vad som kunde förbättras.
Balkongbrand med spridning uppåt och nedåt, Stockholm - 2023
En balkongbrand fick brandspridning både uppåt och nedåt. I detta fallet började branden på en balkong som inte var inglasad vilket gjorde att det fanns glipor mellan balkongens golv och balkongräcket. När balkongerna glasas in monteras en skyddsplåt som täcker denna glipan, vilket skulle kunna förhindrat brandspridningen.
Balkongbrand blev omfattande vindsbrand, Borås - 2023
En brand som började på en balkong spreds via den luftade takfoten till vinden.
Arbetet på skadeplats innefattade i första skedet invändig släckning och evakuering av boende i byggnaden. Målet med insatsen sattes till att begränsa brandspridning nedåt från vinden sett; genom invändig bevakning med rökdykare samt utvändig bevakning och släckning från höjdfordon. För att komma åt branden togs beslut om att lyfta av takplåtarna med hjälp av kranbilar, vilket var mödosamt, men resulterade i att insatsen kunde trappas ner och avslutas drygt ett dygn senare.
Samtidigt med branden skedde flera andra allvarliga olyckor i förbundet och det rådde en stor risk för skogsbrand i hela regionen. Tack vare en välfungerande samverkan med kringliggande räddningstjänster fick SÄRF ett stort stöd från andra organisationer, bland annat i form av höjdenheter på skadeplats.
Erfarenheterna från utredningen har resulterat i rekommendationer kring metodval kopplat mot vattenskador, depåorganisation, samband samt robusthet i den övergripande ledningen.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera