Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
Allmänt meddelande
Kollapsa
No announcement yet.
Automatiska brandlarmsanläggningar och utrymningslarm
Meddelande från statens brandinspektion,1961, om automatiska brandalarmanläggningar. I meddelandet beskrivs de regler som fanns att följa samt ges råd om vilken typ av detektorer som rekommenderades för olika typer av lokaler.
Meddelande från brandinspektionen om överföring av brandlarmsignaler från automatlarmsobjekt till larmcentraler. Anledningen till meddelandet var att det i början av 1970-talet började dyka upp flera olika varianter av larmöverföring varvid vissa ännu inte var typgodkända.
Brandnämndens cirkulär från 1977 som ger anvisningar om larmanordningar för att varna personer så att de kan företa en utrymning. Så här inleds anvisningarna:
Med utrymningslarm avses i dessa anvisningar larmanordning för varning av personer, som kan hotas av inträffad brand eller annat, så att de kan företa utrymning. Utrymningslarm är vanligen en separat anläggning men kan också ingå som del i en större annan anläggning såsom t ex automatiskt brandlarm eller intern telekommunikationsanläggning. Verbalt sett är begreppet utrymningslarm relativt nytt. I praktiken har dock utrymningslarm funnits länge ehuru i begränsad omfattning. Det mest kända användningsområdet har tidigare varit inom hotell. Senare har fler användningsområden tillkommit liksom svensk standard för varselmärkning med ljud och ljus (SIS 03 17 11, bilaga l) och bestämmelser i Svensk Byggnorm. Teknikens framsteg har möjliggjort mer utvecklade anläggningar. Normerande anvisningar saknas dock.
Från skilda håll har till statens brandnämnd framförts önskemål om rekommendationer om hur dessa frågor skall hanteras. Till brandchefernas m fl ledning har därför statens brandnämnd utarbetat detta anvisningsmeddelande efter hörande av statens planverk, arbetarskyddsverket, institutionen för teknisk audiologi vid Karolinska institutet, svenska brandförsvarsföreningen, svenska försäkringsbolags riksförbund, svenska brandbefälets riksförbund och Stockholms brandförsvar.
Statens brandnämnd moderniserade 1982 sitt meddelande om automatiskt brandlarm:
Dåvarande statens brandinspektion utgav år 1961 det numera indragna meddelandet "Automatiska brandalarmanläggningar". Sedan dess har det skett en utveckling inom området på såväl den administrativa som tekniska sidan. Det finns numera underlag för mer distinkta regler gällande myndighetsmöjlighet att kräva automatiskt brandlarm, hur sådan anläggning bör utformas samt vissa administrativa frågor kring detta. Hit hör inte minst hur problemen med onödiga larm kan bemästras. Statens brandnämnd har därför till i första hand brandmyndigheternas ledning utarbetat detta meddelande.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera