Om du inte kan logga in på Utkiken kan det bero på att Internet Explorer inte längre supportas. Microsoft slutade supporta Internet Explorer 2013 och nu har även Utkikens plattform slutat fungera med Explorer. Testa Chrome, Edge eller någon annan modern webbläsare så bör det funka. Annars säg till. po@utkiken.net
Välkommen till Utkiken.
Du vet väl om att över 100 räddningstjänster abonnerar på tillgång till Utkiken för samtlig personal.
Kontakta po@utkiken.net om du undrar om just din räddningstjänst abonnerar.
I det bifogade cirkuläret angående brandkårernas räddningslinor från 1949 skriver riksbrandinspektören så här i inledningen:
"Det har vid upprepade tillfällen förekommit, att brandmän under pågående övningar med räddningslinor av olika anledningar störtat till marken samt därvid antingen ljutit döden eller erhållit skador av olika slag. För att minska riskerna härför, är det nödvändigt att räddningslina före användning undergår en ur teknisk synpunkt tillfredsställande provning för att man därigenom må försäkra sig om att materielen är i sådant skick, att den är i stånd att motstå de påfrestningar, för vilken den utsättes.
Riksbrandinspektören har, i avsikt att i möjligaste mån söka undvika dylika olyckshändelser, ansett det påkallat att i anvisningsform meddela vissa synpunkter i sistnämnda hänseenden. Anvisningarna, vilka utarbetats i samråd med Kungl. Arbetarskyddsstyrelsen, vilja sålunda tjäna till ledning dels då det gäller att bedöma olika slag av material för räddningslinor, vilket kan vara av värde bland annat vid inköp, dels ifråga om olika former av provningsförfarande, dels ock vid förvaring och underhåll."
Livräddningsövning med livräddningslina typ "blockapparat", 1957:6
Brandinspektionens meddelande från 1957 om livräddningsövning med livräddningslina typ "blockapparat" gavs ut med anledning av en svår olycka som inträffat i samband med övning.
Vid en av våra brandkårer inträffade nyligen under livräddningsövning med en s k blockapparat en svår olyckshändelse. Olyckshändelsen får ytterst anses bero på det system, som därvid användes för att fästa linan vid den person som skulle firas ned.
Nämnda system torde visserligen vara relativt ovanligt, men då det enligt uppgift användes också vid andra brandkårer har riksbrandinspektören ansett det angeläget bringa förhållandena kring olyckshändelsen till brandkårernas kännedom.
Brandinspektionens cirkulär om räddningslinor handlar om en viss typ av lina som brustit i samband med provning. Brandinspektionen avråder därför alla räddningstjänster från att använda eller nyanskaffa denna typ av lina.
Meddelande från brandinspektionen där man inför ett antal nya bestämmelser om utformning av räddningslinor och därmed också byter ut nomenklaturen så att de från 1966 istället kallas brandlinor.
Meddelande från brandinspektionen 1968 där man ansåg att linor av syntetmaterial var tillräckligt testade för att dessa skulle kunna användas som brandlinor.
Utkiken använder personlig data från användarna av Utkiken genom att spara cookies och liknande för att ge en bra användarupplevelse. Delar av denna data används även för att få bra innehåll i nyhetsbreven. Ingen data säljs eller delas vidare till någon tredje part. För mer info läs Personuppgifts- och cookie-policy.
Genom att klicka på "JAVISST" nedan, är du med på ovanstående.
Kommentera