Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Dimensionering av räddningstjänst

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Dimensionering av räddningstjänst

    I detta ämne samlas dokument och rapporter som handlar om dimensionering av räddningstjänst.


    Nyckelord: dimensionering av räddningstjänst
    Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 14:44.

  • #2
    Analytisk dimensionering av räddningstjänsten - 2007

    Examensarbete om Analytisk dimesionering av räddningstjänsten av Johan Danielsson, BI LTH.

    Syftet är att ta fram ett antal förslag på hur den operativa insatsförmågan och täckningsgraden kan se ut i Räddningstjänsten Syd. Insatsförmågan ska anpassas efter rådande riskbild och vara enhetligt uppbyggd inom hela förbundet. Den ska också vara flexibel och klara av allt från vardagsolyckor till större, mindre vanliga olyckor.
    Ett ytterliggare syfte med rapporten är att testa de två datormodellerna BeRädd och Räddningsenhetsplaneraren som utvecklas för att vara hjälpmedel till kommunerna i dimensionering av räddningstjänst. Modellernas användbarhet och funktionalitet undersöks med Räddningstjänsten Syd som ett testområde.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 14:45.

    Kommentera


    • #3
      Skåne Nordväst, dimensionering av räddningstjänst - 2008

      Syftet med denna rapport har varit att skapa nya infallsvinklar och underlag för vidare diskussion angående ett fördjupat samarbete mellan räddningstjänsterna i Skåne Nordväst. Således har rapporten inte för avsikt att presentera färdiga åtgärdspaket.

      Det övergripande målet har varit att presentera förslag på organisation av utryckningsverksamheten i Skåne Nordväst, utan hänsyn tagen till dagens organisation. Nedan (figur 0.1) presenteras två av förslagen, huvudförslaget samt en av de alternativa lösningarna. De framtagna förslagen når ytterligare 5-10 % av olyckorna inom 10 minuter jämfört med dagens organisation.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 14:46.

      Kommentera


      • #4
        En interimistisk räddningstjänstplan - 2001

        Arbetet är ett försök att göra en modern räddningstjänstplan åt Räddningsverkets skola Rosersberg. Räddningstjänstplanen gäller för den fiktiva kommunen Rosersberg och den är tänkt att användas i undervisningen. Under arbetets gång uppdagades att det på regeringens uppdrag pågår en översyn av räddningstjänstlagen. Begreppet räddningstjänstplan förväntas försvinna och kommunen kommer istället upprätta en handlingsplan som innefattar hela kommunens arbete inom Skydd mot olyckor. Problemformuleringen har därför ändrats under arbetets gång och inbegriper nu även hur den kommunala räddningstjänsten bedöms utvecklas de närmaste åren samt vilka dilemman kommunerna kan ställas inför vid övergången från en räddningstjänstplan till en handlingsplan.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 14:47.

        Kommentera


        • #5
          Strategisk brandstationsplacering - 2009

          Mats Sundbom har gjort ett examensarbete som handlar om strategisk brandstationsplacering.

          "Traditionellt sett har beslut om brandstationsplacering till stor del baserats enbart på körtider till bostäder inom brandstationens täckningsområde. Detta examensarbete från brandingenjörsprogrammet på Lunds Tekniska Högskola visar hur fler faktorer ska kunna vägas in i beslutet och varför det är viktigt att ta hänsyn till flera faktorer vid fattande av beslut om brandstationsplacering.

          Arbetet riktar sig till alla som arbetar med eller är intresserade av strategisk planering för räddningstjänst i allmänhet och i synnerhet till de som ytterst fattar beslut om placeringen av brandstationer.

          Genom en sammanställning av litteratur inom området samt intervjuer med sakkunniga har ett antal faktorer som kan påverka valet av placering för brandstationer identifierats. Faktorerna har delats upp på huvudkategorier och underkategorier. De identifierade faktorernas huvudkategorier är:
          • Kostnad
          • Körtid
          • Extern påverkan
          • Möjlighet till styrkeuppbyggnad
          • Möjlighet till samlokalisering
          • Robusthet
          • Arbetsmiljö
          • Psykosocial inverkan
          • Rekryteringsbas
          Med hjälp av multiattributsbeslutsanalys utvecklades en modell för att väga in de identifierade faktorerna i beslutet och för att kunna värdera dem mot varandra. Den framtagna modellen är applicerbar på beslut om placering av olika typer av brandstationer, oberoende av stationens
          storlek. Vid beslutsfattandet är det inte nödvändigt att väga in samtliga identifierade faktorer.

          Enbart de faktorer som i det enskilda fallet anses ska påverka beslutet bör tas med i beslutsmodellen. Modellens användbarhet och flexibilitet visas i rapporten med hjälp av två fiktiva tillämpade exempel."
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
          Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 14:48.

          Kommentera


          • #6
            Utredning av täckningsgrad vid alternativ placering av brandstationer i Luleå kommun - 2013

            Författare: Johannes Nordberg

            I dagsläget har räddningstjänsten i Luleå kommun brandstationer i Luleå centrum, Gammelstad och Råneå som ska kunna undsätta cirka 75 000 invånare på 2110 kvadratkilometer stor yta. Inom en snar framtid behöver investeringar utföras, antingen i form av en ny brandstation, eller genom en upprustning av den befintliga i Luleå centrum. Samtidigt står verksamheten inför nya utmaningar då kommunen har tagit fram ett arbetsunderlag, Vision Luleå 2050, för befolkningstillväxt och utveckling. Därför har räddningstjänsten i Luleå, på uppdrag av räddningsnämnden, påbörjat en arbetsprocess som ska utreda framtida brandstationsplacering i Luleå kommun. I denna studie belyses frågan med avseende på responstid och täckningsgrad. I dagsläget är det endast stationen i Råneå som definitivt ska vara kvar på sin nuvarande plats. Syftet med studien är därför att undersöka hur olika alternativ påverkar täckningsgraden samt om det går att uppnå en minst lika god förmåga som i dagsläget.
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
            Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 14:50.

            Kommentera


            • #7
              Riskbilden i Stockholms län Avseende farliga ämnen och bedömning av RTJ insatsförmåga - 2013

              Författare: Anton Johansson

              Denna rapport, skriven på uppdrag av Södertörns brandförsvarsförbund, är en del i ett underlag vilket ligger till grund för diskussion kring organisation för hantering av olyckor med farliga ämnen i Stockholms län. I dagsläget står man inför en omstrukturering av den förbundsövergripande kemorganisationen i Stockholms län. Utifrån denna undersökning kan diskussion föras över hur väl räddningstjänstens resurser är dimensionerade till aktuell och framtida riskbild.
              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
              Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 14:50.

              Kommentera


              • #8
                Hur påverkar numerären metodvalen och förmågan? Skadeplats 2016

                Jon Moln Teikes och Peter Wendels föredrag från Skadeplats 2016 handlar om fördelar och nackdelar med differentierade styrkor. I föredraget presenteras vad man kan göra när man kommer först på plats både vad gäller räddning och brand i byggnad.

                Kommentera


                • #9
                  Frivillighet och engagemang – Räddningsvärnets framtid i Sverige, 2022

                  Författare:
                  Filip Andersson och Jack Fågelqvist

                  Syftet med arbetet är att undersöka de faktorer som påverkar rekrytering och aktuell bemanning hos räddningsvärn i Sverige. Målet är att ge kunskap om vilka faktorer som främjar en hållbar personalförsörjning inom räddningsvärn i Sverige. Bakgrunden är att i Räddningstjänstutredningen, som gjordes på uppdrag av Sveriges regering efter skogsbränderna 2018, framgår att kommunernas räddningstjänst, särskilt i glest befolkade delar av landet kan behövas stödjas av räddningsvärn, och att räddningsvärnen är ett värdefullt komplement på orter där det inte finns förutsättningar att ha hel- eller deltidsbrandmän.

                  Rapporten syftar till att besvara följande frågeställningar:
                  • Vilka faktorer påverkar rekrytering av personer till räddningsvärn i Sverige?
                  • Vilka faktorer påverkar arbetssituationen för personer verksamma inom räddningsvärn?
                  • Hur kan räddningsvärnens nuvarande rekrytering och arbetssituation förbättras i syfte att främja en hållbar personalförsörjning?

                  Rapporten är ett examensarbete skrivet av Filip Andersson och Jack Fågelqvist vid LTH.
                  Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
                  Senast ändrad av MM; 2023-11-10, 14:52.

                  Kommentera

                  Annonser

                  Kollapsa

                  Working...
                  X