Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Olycksutredningar med lednings- och samverkansperspektiv

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • #16
    Utredning efter branden på Stena Scandica, MSB - 2024

    I samband med en brand på Stena Scandica 2022 fanns det nyttiga lärdomar för kommunal räddningstjänst vad gäller samverkan och ledning. I den bifogade MSB-rapporten redovisas dessa lärdomar. Bland annat vikten av att tidigt ta initiativ till samverkan samt att samverkanspersoner eller samverkansbefäl är ett bra sätt att öka samverkan.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #17
      Komplicerad insats vid takbrand, Umeå 2023

      En brand på ett tak medförde en komplicerad insats då det var täckt med plåt, det gick inte att komma åt med kran och brandspridningen skedde i utrymmen som bara kunde hanteras med dimspik och motorkapar.

      Syftet med undersökningen är att beskriva händelsen och att utreda vilka lärdomar som kan dras. Utredningen genomförs även med syfte att primärt besvara följande frågeställningar:
      • Finns det erfarenheter från utalarmeringen som behöver åtgärdas?
      • Vilka erfarenheter kan återföras rörande insatsens genomförande?
      • Vilka erfarenheter kan återföras rörande övergripande ledning?
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av MM; 2024-05-29, 09:56.

      Kommentera


      • #18
        Utvärdering av den aktörsgemensamma hanteringen av tre händelser ur ett krisberedskapsperspektiv, MSB - 2024

        MSB har på uppdrag av regeringen utvärderat hanteringen av tre större händelser, jordskredet i Stenungsund, grundstötningen av färjan Marco Polo i Blekinge och den allvarliga trafiksituationen på Europaväg 22 i Skåne, med syfte att stärka den svenska krisberedskapen.

        I enlighet med uppdraget presenterar MSB ett antal slutsatser som kan användas för att minska sårbarheten i vårt samhälle. Utvärderingen bekräftar de gemensamma, grundläggande, utmaningarna som handlar om att kriser kräver samverkan i ett högt tempo, snabba beslut och avsaknaden av fullständig och samlad information.

        Utifrån utvärderingen av dessa tre händelser ser MSB inga behov av förändrad lagstiftning, men däremot bekräftas vikten av att stärka det proaktiva förhållningssättet och att regeringen bör överväga att justera principerna för samhällets krisberedskap i syfte att stärka kraven på handling.

        Utvärderingen påminner också om vikten av att känna andra aktörer, planera och öva och att den regionala samverkansförmågan behöver stärkas. Sammanfattningsvis kan man konstatera att utvärderingen påminner oss om vilka områden vi behöver utveckla och att det centrala nu är att dessa lärdomar tas vidare och omsätts i praktiken.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

        Kommentera


        • #19
          Utredning av räddningsledning vid brand i äldre lokstallar, Gällivare - 2022

          En utredning ur ett ledningsperspektiv av en brand i en industribyggnad. Lärdomarna handlar bland annat om larmplaner, framkomstrapporter, lägesrapporter och vikten av att förstärka upp ledningsorganisationen.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

          Kommentera

          Annonser

          Kollapsa

          Working...
          X