Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Fasadbränder

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Fasadbränder

    I detta ämne samlas rapporter och uppsatser som berör fasadbränder.

  • #2
    Svällande brandstopp i fasadsystem - En experimentell studie

    I luftspalter kan det monteras brandstopp som ska stoppa en brandspridning genom att de sväller vid en temperatur och stryper igen utrymmet som annars skulle agera som en skorsten. Under exempelvis en regnig svensk höst kommer det bli fuktigt i luftspalten och det kan till och med rinna vatten i luftspalten vilket är problematiskt för brandstoppet.

    Idag byggs alltfler högre byggnader i kombination med att en urbanisering sker. Detta ställer då högre krav på byggnadens brandskydd. Katastrofer, likt branden i Grenfell Tower år 2017, är exempel på byggnader där fasadsystemets brandskydd inte var tillräckligt bra. En fasad uppfyller många olika funktioner vilket innebär att den innehåller många delar och kombinationen och uppbyggnaden av dessa får betydelse hur bra brandskyddet blir. En av dessa delar är brandstopp och det finns en bristande kunskap kring hur det fungerar i olika förhållande och i vilka fasadsystem där tillämpningen fungerar. Med mer detaljerad kunskap om ett brandstopp är förhoppningen att nybyggda hus kommer att vara säkrare att bo och vistas i.

    Rapporten är ett examensarbete skrivet utav Johan Bengtsson och Alex Åkesson vid LTH

    Sökord/Keywords: Fasad, luftspalt, brandstopp, fuktmättnad, rainscreen cladding
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av MM; 2022-06-22, 11:46.

    Kommentera


    • #3
      Brandforsk result seminar: Exposure from mass timber compartment fires to facades – April 2021

      Brand som sprids genom fasader är en nyckelfunktion i många brandhändelser med höga konsekvenser med exceptionellt svåra dämpningsutmaningar, ofta med oproportionerliga skador och hög dödsrisk. Till skillnad från många andra aspekter av brandsäkerhet är ramarna för att bedöma fasadens prestanda långt ifrån harmoniserade. De flesta länder har sina egna metoder och lite är känt om hur relevanta dessa är för begränsningen av verklig eldspridning. Effekten av realistiska bränder på fasader eller hur den korrelerar till olika bedömningsmetoder är inte känd. När man tar steg till europeisk harmonisering är en vetenskapligt baserad kunskap om relevanta fasadexponeringar viktigare än någonsin tidigare.

      Inspelning från seminariet den 28 april 2021
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av MM; 2024-05-07, 09:12.

      Kommentera


      • #4
        Brandforsk resultatseminarium: “En holistisk strategi för brandsäkerhetskrav och utformning av fasadsystem (HOLIFAS)” – 2020

        Resultatseminarium om ”En holistisk metod för brandsäkerhetskrav och utformning av fasadsystem (HOLIFAS)”. Forskningsprojektet har genomförts av Lunds universitet i samarbete med Briab, Chalmers tekniska universitet, KTH Kungliga tekniska högskolan, LTU Luleå tekniska universitet, Meachem Associates, RISE – Sveriges tekniska forskningsinstitut.



        Inspelning från 26 maj 2020

        Kommentera

        Annonser

        Kollapsa

        Working...
        X